Nova zanimanja za djecu u BiH: Moler, tehničar multimedije, fasader,..

maska djeca skola
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Mali maturanti u Republici Srpskoj prilikom izbora zanimanja na raspolaganju će imati i nekoliko novih smjerova, među kojima su i zanimanje tehničar multimedija, kao i fasader i monter suve gradnje – moler, kazali su nam direktori srednjih škola u RS.

Pravilnik o planu upisa za narednu školsku godinu, koji je objavljen u “Službenom glasniku RS”, sadrži broj odjeljenja i učenika po smjerovima, odnosno zanimanjima koji se planiraju za upis u školskoj godini 2021/2022. Tako, po njemu, u prvi razred srednjih škola planiran je upis 10.953 učenika.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije i direktor Građevinske škole, ističe za “Nezavisne novine” da će u narednoj školskoj godini imati dva nova zanimanja i to fasader i monter suve gradnje – moler.

“Dobili smo saglasnost nadležnih, tako da u narednoj školskoj godini planiramo da upišemo po 12 đaka, jer je ovaj kadar i te kako potreban tržištu rada”, kazao je Bajić. Dodao je da đacima nakon završenog školavanja ova zanimanja pružaju mogućnost bržeg zaposlenja.

“Ovaj posao je dobro plaćen, poslodavcima je uvijek potreban ovaj kadar, a postoji i mogućnost da samostalno rade”, kaže Bajić.

Sanela Praštalo, direktorica Politehničke škole u Banjaluci, ističe da će oni u novoj školskoj godini imati novi smjer – tehničar multimedija.

“U saradnji s Privrednom komorom RS i Udruženjem poslodavaca odlučili smo da od naredne školske godine ponudimo novi smjer, četvrti stepen koji će imati jedno odjeljenje, a koje će brojati 24 učenika”, kazala je Praštalo za “Nezavisne novine”.

Da će se od naredne školske godine pred đacima naći novi smjerovi, kazala je i Kristina Mrđa, direktorica Tehničke škole u Banjaluci.

“Od sljedeće školske godine imamo dva nova zanimanja, operater savremenim tehnologijama i mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike”, kazala je Mrđa.

Dodala je da je planom predviđeno da se upiše 17 odjeljena po 24 učenika, odnosno ukupno 408 učenika.

“Mi smo uvijek u našoj školi imali veliki broj zainteresovanih učenika i uvijek smo realizovali plan upisa, a to očekujemo i u narednoj školskoj godini”, pojasnila je Mrđa za “Nezavisne novine”.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Bijeljina, ističe da je u narednoj godini u ovoj regiji planirano da bude upisano 876 srednjoškolaca u 41 odeljenje, te plus još jedno odjeljenje učenika sa strane.

“Mi u narednoj školskoj godini nastavljamo s upisom zanimanja koja su tražena na tržištu rada, a koja se prvenstveno odnose na Tehničku školu, koja obrazuje zanatlije koje odgovaraju tržištima rada “, ističe Đurić za “Nezavisne novine”.

Dodao je da na području ove regije neće biti noviteta u odnosu na ranije, samo što će u narednom periodu biti akcenat na građevinskom sektoru. Ističe da što se tiče njihove regije nisu imali potrebu za novim zanimanjima, jer su te potrebe u ranijim periodima realizovali.