Nova zgrada za Tužilaštvo

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

tuzilastvo1

Ministrica pravosuđa i uprave u Vladi Zeničko dobojskog kantona Romana Brkić na današnjoj pres konferenciji je potvrdila će u ovoj godini biti nastavljena realizacija kapitalnog projekta,izgradnje nove zgrade za potrebe Kantonalnog tužilaštva u Zenici, vrijednosti 3,2 miliona konvertibilnih maraka.

-Projekat je prošao sve potrebne provjere,uspjeli smo dobiti građevinsku dozvolu, te sve potrebne elaborate i saglasnosti. Novi objekat se planira graditi na lokaciji između zgrada Općinskog suda i Opće biblioteke u Zenici.

-Dokumentaciju smo proslijedili delegaciji Evropske unije,a sam projekat smo preveli na engleski jezik, istakla je ministrica Brkić, dodavši da bi uskoro moglo uslijediti raspisivanje tendera, čiju će proceduru u cijelosti voditi Evropska unija kao finansijer. Govoreći o aktivnostima u prošloj godini, ministrica Brkić je ukazala, da je iz registra brisano oko 750 udruženja i organizacija jer nisu dostavili potrebnu dokumentaciju. U registru je inače upisano oko 1.800 udruženja, što znači da će ostati da radi oko 1.000 udruženja i organizacija, koja mogu računati na finansijsku podršku u realizaciji projekata.

-Neka od udruženja su samostalno inicirala proceduru brisanja iz registra jer nisu mogli ispuniti zakonske i porezne obaveze. Ministarstvo za pravosuđe i upravu u 2013. godini planirano je donošenje 5 zakona,od čega su usvojena 4, pri čemu je inicirano i više inicijativa među kojima i o izmjenama sudskih taksi i izmjene kolektivnih ugovora za organe uprave i sudske vlasti.

-Ovo Ministarstvo je bilo uključeno i u kreiranje više strategija na višim nivoima, među kojima za rješavanje procesuiranja ratnih zločina i razvoja sektora pravde. U Sektoru uprave u saradnji sa Notarskom komorom pripremljeni su jedinstveni kriteriji, uz kontrolu stanja i mjere za poboljšanje, uključujući popunu nedostajućih notara, te iniciranje preporuke za angažovanje notarskih pomoćnika. 

rtvze.ba