Novac je simbol države: Bosanski “petak” slavi 15. rođendan

novac
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Već 15 godina na prostoru Bosne i Hercegovine u opticaju su kovanice od 5 KM i 5 feninga. Odluku o izradi ovih kovanica donijelo je Upravno vijeće Centralne banke Bosne i Hercegovine 28. aprila 2005. godine, a u opticaju su od 5. januara 2006. godine.

Na licu kovanice od 5 KM, uz ostale elemente dizajna, nalazi se brojčana oznaka 5, a naličjem dominira golub mira, dok je na kovanici od 5 feninga na licu karta Bosne i Hercegovine, uz iskovan iznos, a na naličju zastava Bosne i Hercegovine.

Još od drevnih civilizacija, novac je izražavao identitet države – karakter, historijska, kulturna i druga obilježja jedne zajednice i predstavlja neophodan instrument ekonomskog i društvenog razvoja.

Za novac se često govorilo i da je vizitkarta svake zemlje, misleći, između ostalog, i na njegovu promotivnu ulogu – od vladara koji su, svjesni važnosti izgleda novca, birali kvalitet i dizajn novca koji će njih lično promovisati i veličati, pa sve do savremenih država na čijem novcu možemo vidjeti naučnike, umjetnike i druge značajne ličnosti te gradove, pejzaže, historijske simbole i ostale specifičnosti zemlje.

https://www.facebook.com/CentralnaBankaBiH/posts/298253275158953

Sve to, imajući u vidu da danas u vremenu brzog življenja novac cirkuliše, prolazi kroz mnogo ruku i kroz različite zemlje te se na ovaj način brzo i jednostavno prezentira identitet svake zemlje.

Na prostoru Bosne i Hercegovine kroz historiju su se izmjenjivali različiti osvajači i uprave koji su sa sobom donijeli svoju kulturu, civilizaciju, privredu, ekonomiju, pa time i svoj novac.

“Danas, jedina institucija koja ima isključivo pravo izdavanja novčanica i kovanog novca KM, puštanja novca u opticaj i njegovog povlačenja iz opticaja je Centralna banka Bosne i Hercegovine. Nakon puštanja u opticaj novčanica i kovanica 1998. godine, konvertibilna marka je postala simbol stabilnosti i pouzdanosti kojem građani BiH”, navode iz Centralne banke BiH.