Novalić: Nabavili smo 170 hiljada testova na koronavirus

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je danas u svom obraćanju javnosti da je mjere sprečavanja širenja koronavirusa koje je poduzela FBiH pohvalio i predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije.

– Stoga molim građane da ih se i dalje pridržavaju. Održana je danas sjednica Vlade FBiH. Vlada je danas saglasnost za otpočinjanje pregovora sa Svjetskom bankom za sredstva koja trebaju služitiza prevenciju koronavirusa. Sredstva nakon pregovora sa MMF-om će služiti za dvije stvari: zdravstveni aspekt prevencije koronavirusa i ekonomski aspekt – kazao je Novalić.

Istaknuo je da je za mart zakupcima koji koriste federalne prostore snižena zakupnina za 50 posto.

– Tu je tendencija da je, ako kriza potraje, potpuno ukinemo. Pozivamo i sve druge nivoe vlasti da učine isto – poručio je Novalić.

Napomenuo je na jučerašnju rekonstrukciju Kriznog štaba civilne zaštite.

– Moram priznati da to nije bio politički potez. To je jedno tehničko pitanje da bismo načinili taj isti krizni štab efikasnijim. On je dosad činio 21 osobu, i u njegovom sastavu nisu bili bitni organi i službe koje provode borbu protiv pandemije. Prema zakonu, tamo su svakako bile i ostale tri osobe, a to su dopremijeri, šef Stručnog štaba, direktor Civilne zaštite i konačno tamo je i direktor Crvenog križa. Ostale osobe smo zamijenili i uveli one koje učestvuju u borbi protiv koronavirusa. To su direktor policije FBiH, direktor inspekcijskih službi, direktor Robnih rezervi i direktor Zavoda za javno zdravstvo. Upravo te četiri organizacije nisu bile uopšte zastupljene, a vidimo da glavni teret provođenja mjera ide preko njih – pojašnjava Novalić.

Dodaje da jučer nisu mijenjane uredbe u smislu da se mijenja bilo šta.

– Samo smo, dakle, napravili efikasnijim i uveli mehanizam da se ne mogu sjednice zakazivati na zahtjev direktora, one se moraju zakazivati jer se svi zahtjevi slijevaju u Civilnu zaštitu. Ne želim da se to pitanje politizira – poručio je.

Ističe da je posljedica toga efikasno odlučivanje.

– Već smo sinoć iz tog štaba dobili potrebe za nabavu zdravstvenih sredstava za kojima ima ogromna potreba u FBiH, a Vlada je na svojoj sjednici kasno sinoć to i odobrila. Napominjem da je u pitanju nabava milion zaštitnih maski, pet hiljada odijela za zdravstvene radnike, tačno koliko imamo doktora u FBiH, 500.000 rukavica i ono što je stanovništvu najvažnije – 170 hiljada testova koji služe za mjerenje prisustva ili neprisustva koronavirusa – naglašava Novalić.

Potvrđen koronavirus kod pet osoba

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar ovom prilikom kazao je da je do jutros u 10 sati testirano je 18 novih uzoraka, od čega je Covid-19 potvrđen kod pet osoba.

– Što se tiče novih pet slučajeva, četiri su iz Sarajeva i jedan iz Gruda. Kad uzmemo cijeli dan, imali smo deset novih potvrđenih slučajeva. Do danas u FBiH je testirano 517 osoba, s tim da je Covid-19 potvrđen kod 62 pacijenta, najviše potvrđenih slučajeva imamo u HNK – 26, zatim u KS – 9, ZDK – 8, ZHK – 7, USK – 6, BPK – 4, PK – 1, SBK – 1. Do danas Tuzlasnki kanton i Kanton 10 još nisu prijavili pzitivne slučajeve. A imamo i tri potvrđena smrtna slučaja u FBiH, po jedan u Bihaću, Konjicu i Sarajevu – pojasnio je Pehar.

Dodao je da se pod nadzorom u FBIH nalazi 30.000 ljudi.

– To je uspješna mjera u FBiH i stoga građane pozivamo da se striktno pridržavate mjera samoizolacije i pratite naredbe instiutcija. Sljedeća dva do tri tjedna su ključna u razvoju situacije i od svih nas ovisi u kom smjeru će taj proces ići. Ako se budemo odgovorno ponašali, krivulja koja pokazuje razvoj epidemije na prostoru FbiH bit će pod manjim kutem što znači da će se pojavljivati manji broj slučajeva. To znači da ćemo imati manje opterećenje na zdravstveni sustav i izbjeći tzv. italijanski scenario – pojasnio je Pehar.

Zamolio je građane da se pridržavaju mjera koje su odredile odgovorni organi.

– Tražim i od onog dijela javnosti koji još uvijek nije svjestan da promjene svoj neodgovoran stav i da se počnu odgovorno ponašati, jer to je ključ uspjeha – zaključio je Pehar.

Avaz