fadil novalic 1 2
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, obraćajući se na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, zastupnike je informirao o aktivnostima na nabavci vakcina protiv koronavirusa, kazavši da se na tome danonoćno radi od 25. februara.

“Pozivam sve da na bilo koji način mogu predložiti, dati ideju, mogućnost nabave… Radim 24 sata dnevno, sedam dana, neće mi biti mrsko. Otvorili smo svaki kanal, ali čak i laici mogu vidjeti da veleprometnici, dok roba ne postane komercijalna, ne igraju”, kazao je Novalić.

Rekao je da su vakcine stvar geopolitike i da je Srbija tu najbolje napredovala.

Kako je rekao, ad hoc tijelo nije ukinuto, ono i dalje funkcionira, te su poslali nekoliko zaključaka. Između ostalog, to tijelo je predložilo da se ostvare direktni kontakti s ambasadama te da se vakcine AstraZenece iz Indije pokušaju nabaviti zajedno sa zemljama regiona.

“Odmah sam zvao premijerku Srbije i uključili smo se. Ministrica Ankica Gudeljević je to već bila uradila, prije mene, na 350.000, ja sam samo povećao na 500.000 vakcina. Uključili smo se u tu grupu – Makedonija, Crna Gora, BiH i Srbija”, rekao je Novalić.

Što se tiče nabavke vakcina Sputnik V, rekao je da su poslali sve konektivne papire, bili su kod ruskog ambasadora i on je poslao diplomatsku notu Ruskom fondu.

“Zamolili smo i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju da i on pošalje autorizaciju”, objasnio je Novalić.

Govoreći o Pfizeru, kazao je da su kontaktirali Američku ambasadu, koja ih je uputila na USAID, pa su kontaktirali Washington.

“Pfizer veoma rado razgovara, ali ne možete doći do toga da vam kažu količinu i vrijeme isporuke. Kanton Sarajevo je znatno prije ušao u taj proces, htjeli smo da se pridružimo, ali su nam jučer odgovorili da ne razgovaraju na taj način”, kazao je Novalić, rekavši da se ipak ne odustaje ni od tih vakcina te da će “doći vrijeme kada će se moći dobiti”.

Rekao je da su ušli i u proces nabavke kineskih vakcina, ali da su procedure vrlo komplicirane. Rekao je da su i u tom slučaju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju zamolili da ojača poziciju pismom namjere.

“Mi garantiramo da ćemo sve korake iza toga, onih pet, obaviti kao Federacija, nakon što se eksponira država”, rekao je Novalić.