AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

U borbi protiv koronavirusa, prevenciji, mjerama zaštite i samozaštite razgovarali smo u Vijestima u 7 sa na gostom federalnim premijerom Fadilom Novalićem.

Pitali smo premijera Novalića da li je zadovoljan u borbi protiv širenja koronavirusai koje su posljednje informacije s kojima raspolaže.

  • U stalnom smo kontaktu sa Federalnim štabom civilne zaštite, Kriznim štabom ministarstva zdravstva, evo i Vlada je u stalnom zasjedanju. Dakle, danonoćno radimo na preveniranju ove pošasti. Zato što sve ove aktivnosti i odluke, samo jedna premisa: Potrebno je zajediničko djelovanje. Posljednji podaci govore da FBiH ima 32 zaražene osobe. Nažalost, danas nam je prvi put jedna osoba umrla. Prirast zaraženih osoba danas je dvije. Da Vas podsjetim jučer je bilo pet. Što je to bitno? Od razvoja osoba koje oboljevaju zavisi restriktivnost mjera koje uvodimo.

Jesu li dosadašnje mjere zapavo dobre mjere? Koliko su efikasne?

  • Potpuno su dobre po našoj ocjeni. Vidite, 32 je velik broj zaista volio bih da nije ni jedan. Međutim, kad uzmemo broj stanovnika ovo spada u najmanji broj procenata u Evropi računajući i RS gdje je dvostruko veći. Sveukupno BiH kad se mjeri sa ostalim državama to je najbolji samo je Crna Gora ima manji procenat. Neprestano pratimo situaciju i sve naše mjere se donose u skladu sa razvojem situacije i naravno ako broj raste restriktivnost je veća. Evo svjedoci smo i danas da imamo uvedenu zabranu kretanja. To se dogodilo na moj zahtjev zato što zabrana kretanja smanjuje i vrijeme i broj osoba koje komunicraju i koje se izlažu opasnošću dobijanja kornavirusa.

Vanredno stanje, policijski sat. Hoćemo li sve to sada prokomentarisati? Šta to sve znači? Šta zapravo znači ovaj policijski sat? Kada je kretanje dozvoljeno odnosno nije dozvoljeno?

  • Ja bih to, ja sam naložio da se uvede zabrana kretanja. Znači od 18-19h do 05h ujutru i to nije policijski sat. Policijski sat je jedna strožija kategorija koja za nas ima negativne konotacije kada sesjetimo zadnjeg rata itd. Zabrana kretanja podrazumijeva zabranu kretanja za sve one koji ne moraju da se kreću. Svi koji imaju valjan razlog da se kreću moraju se kretati to su doktori u trećoj smjeni, naravno to je policija, hitni slučajevi. Svi koji moraju da se kreću mogu se kretati, svi oni koji ne treba da se kreću, policija će ih odstranjivati sa ulica.

Hoćemo li objasniti sada onima kojima je dozvoljeno kretanje, šta moraju ispunjavati? Da li moraju imati određenu dokumentaciju?

  • Pa to će sve definirati niži nivoi vlasti. Svi maju krizne štabove, od opština, gradova, kantona itd. Mi da kažem formiramo opšte uredbe, naredbe i upute koje se dalje procesiraju na niže koje kako to ko već uređuje.Tek podrazumijeva se zabrana kretanja, zabrana kretanja koja podrazumijeva da oni koji morati kretati. Negdje će riješiti da će dobiti nekakve iskaznice, negdje će to biti realizirano kroz uputu policiji.

U cijeloj priči u borbi protiv koronavirusa nekoliko je otežavajućih okolnosti. Navodimo i primjer neodgovornog ponašanja građana. Međutim, evo čuli smo prijedloge o potpunom zatvaranju aerodroma i kantona. Kako to komentirate?

  • Zavisit će od samog razvoja tog trenda kornavirusa. Ukoliko se bude povećavalo mi ćemo da tako kažem stezati, još se više povlačiti u sebe što kažu, povukli smo se ovako, gotovo smo paralizirali život. Sve zavisi kako će se razvijati. Ako se bude razvijalo negativno, ako bude bude rastao broj koronavirusa, mi ćemo još restriktivnije mjere uvesti. Sutra već imamo namjeru uredbu koja će pooštriti kazne, jako pooštriti kazne za one koji ne poštuju naročito izolaciju. Svakim danom ćemo uvoditi sve što treba. Ako bude potrebno smanjiti komunikaciju između gradova, ako bude potrebno zatvoriti aerodrome nećemo se dugo misliti. Samo ako te restriktivne mjere budu davale pozitivne rezultate mi ćemo ih uvoditi. Onog momenta kada sve to počne padati mi ćemo ih dekomponovati.

Kakva je Vaša komunikacija sa kolegama iz entiteta RS. Koliko se zajednički borimo u ovoj situaciji?

  • Maloprije sam rekao da ovu bolest karakterizira zajedništvo. Bez zajedničkog i harmoniziranog djelovanja nema uspjeha i vjerujte možemo svjedočiti da je ta saradnja fantastična. Znači ne samo entiteta na kojem vi potencirate nego izvrsno sarađujemo sa Vijećem ministara, sa kantonima i sa vrlo velikim brojem općina. Ovdje je zajedništvo i harmonizacija od izuzetne važnosti.

Zdravlje je na prvom mjestu. Međutim, vi uporedo radite i Vaše kolege razmišljate o zaštiti proizvodnje. Donesen je set mjera kojim se nastoji olakšati privrednicima, poslodavcima i radnicima da prebrode krizu. Kakve su reakcije s terena?

  • Pa ako je maglovit utjecaj koronavirusa. Vidimo da nema ponašanja, nema lijekova sve je to zavijeno nekim velom tajne. Jedino vidimo da je potrebno spriječavanje komunikacije za smanjenje tog uticaja. Onda je uticaj na ekonomiju potpuno čist. On će biti brutalan i negativan. Zato je potrebno da paralelno, ne dvojeći šta je važnije, mnogo je važnije zdravlje i život građana, ne dvojeći šta je važnije da pođemo raditi na ekonomiji. jer ćemo savladati koronavirus prije ili kasnije sami ili uz pomoć međunarodne zajednice jer je problem globalni. Morat ćemo se baviti ekonomskim problemima on će biti samo naš neće bti globalni. Iako će čitav svijet imat zastrašujući gubitak od koronavirusa, ekonomski uticaj će biti izuzetno negativan. Mi smo iznjeli vrlo masivan program ekonomsih aktivnosti. To su fondovi. Čak smo sa bankama dogovorili da se od 3 do 12 mjeseci odgodi vraćanje kredita. Prioriteti su nam naravno očuvanje radnih mjesta. Prioriteti su nam zbrinjavanje onih koji ne mogu očuvati radna mjesta, prioriteti su nam stabilnost PIO fonda i svi drugi poticajni elementi za podizanje ekonomije. Ali vraćam se ponovo na zdravstveni aspekt. Prvo njega moramo savladati. Mi smo naravno ovih niz aktivnosti predložili čak pomjeranje PDV na kraj mjeseca to bi za FBiH blo 300 miliona kapitala frmama uz neke garantne i osobne fondove taj uticaj mogao narasti na preko milijardu što bi da se privreda ponovo vrati da se motor koji se gotovo zaustavio umirio da se ponovo uspe gorivo i ponovo pokrene nakon savladavanja ovog koronavirusa.

Poslodavci su se danas oglasili saopćenjem da su mjere Vlade ohrabrujuće ali i nedovoljne. Pozvali su na potpisivanje privremenog sporazuma kojim će se omogućiti slanje ljude na čekanje i osigurati isplata plaća na način da svi snose dio tereta s razmjerno radnici najmanje, poslodavci više s Vlada najviše. Koji je Vaš komentar?

  • Poslodavci su apsolutno u pravu. Definitvno teret ove krize oaj put mora podnijeti i javni sektor. Ja sam već naložio službama da smanjenje plaća u javnom sektoru. Da se pristupi izradi svh akata, da se zakonski uredi i da se efekti te uštede prenesu u potporu realnom sektoru odnosno koji je glavnom privatni sektor.

Koliko općine mogu dopinjeti oporavku privrede? Neke poput Kaknja pripremili su 200 hiljada za spas poduzetnika. Znamo da je i Općina Stari Grad poduzela neke korake. Hoće li se nešto uraditi u tom pravcu, saradnje sa lokalnim zajednicama?

•             To je vrlodobro pitanje. FBiH je ustrojena tako da otprilike 36 preko ili nešto preko trećine prihoda dolazi njoj. Vidite kako veliki napor radi FBiH. Aktivrala je resurse, fondove koji dolaze i do milijardu. Dali smo 30 miliona zdravstvu, spremili smo novih 21,5 transfer nižim nivoima vlastm koji usmjeravamo koronavirus. 23 miliona civilnoj zaštiti smo također rezervirali za intervencije u ovoj iznimnoj situaciji. Pozivamo niže nivoe vlasti da isto rade kao što i mi radimo. da nas slijede. Recimo ove fondove civilne zaštite ima svaka općina čak 70% ide tamo. Nije normalno da općine a isključujem ove pozitivne primjere i poziva da svi slijede: Kakanj, Centar i tako neke općine, pozivam da slijede i dastave na raspolaganje svoje fondove civilne zaštite znači novac koji je tamo parkiran i koji služi za ovakvih prilika da i oni rješavaju probleme zdravstva, policije svih onih oni na leđima  nose teret borbe protiv koronavirusa. Znači, samo ponovo kao što ste me pitali zajedno sa entitetima i državom ponovo samo zajdno sa entitetima, državom, kantonima i općinama, svi kada agažujemo svoje resurse proći ćemo mnogo lakše i pobijediti ovu pošast koja nas je snašla.

Premijeru evo za kraj imate li neku poruku za građane, neku riječ utjehe?

•             Moja poruka je uvijek ista. Mi kao narod, kao ljudi i mi kao Vlada uspješno se nosimo sa kiznm situacijama. Malo uspješnije od drugih naroda  koji su što bi se reklo žive  u pamuku nego mi. Iz ovoga nas izvlači zajedništvo. Moramo djelovat zajednički i disciplina koju moramo pokazivat jer samo nas to vadi iz situacije Zanimljiva je stvar da građani realtivno dobro poštuju pravila, mi smo pripremili set mjera za one koji ne poštuju. Uglavnom vidimo da i bez tih svih mjera su ulice prazne i to vodi rezultatu i imamo dva slučaja i samo vidimo da disciplina daje rezultat.

Hayat.ba