Novalić ponovio da u ovom mandatu nema prodaje BH Telecoma

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić ponovio je večeras da u ovom mandatu neće biti prodaje BH Telecoma ističući da se tokom svog mandata susreo s mnogo podmetanja, ali da je u slučaju prodaje BH Telecoma u javnost dospio krivotvoren dokument koji najavljuje prodaju tog preduzeća.

U intervjuu za TV 1 istaknuo je da su BH Telecom i HT Eronet dobre bh. kompanije, imaju dobre promete i profite, ali tržište na kojem posluju je postalo konkurentno te su angažirani međunarodni stručnjaci koji su zaduženi da naprave detaljnu analizu i predlože šta se treba učiniti kako bi oba telekom operatera poslovali bolje i donosili veći profit.

Nakon što su danas delegati Doma naroda Federalnog parlamenta razmatrali Prijedlog novog Zakona o penziono-invalidskom osiguranju, ali se o njemu nisu izjašnjavali, Novalić je pojasnio da je ovo zakon koji bi za dvadesetak godina trebao u potpunosti stabilizirati penzioni sistem u Federaciji BiH, što je za premijera jedan od najvećih problema u društvu.

Upozoravajući na veliki deficit koji bilježi PIO u iznosu od 215 miliona KM i opasnost od urušavanja penzionog sistem što bi pogodilo direktno 400.000 ljudi u Federaciji za šta bi bila optužena ova vlada, podsjetio je da je Vlada kratkoročnim mjerama uspjela zaustaviti rast deficita te osigurala redovnu isplatu penzija.

– To smo činili tako što smo usvajali kratkoročne i srednjoročne mjere, ali rastao je i broj zaposlenih i samim tim i priliv sredstava – kazao je Novalić, iznoseći podatak da se godišnje povećava broj penzionera za 4.000, ali u posljednju godinu i po zabilježen je rast broja penzionera od 22.000.

Novi zakon dugoročno bi riješio problem penzionog sistema, a na izradi ovog zakonskog rješenja radili su međunarodni i domaći stručnjaci uključujući i predstavnike penzionera koji su konstruktivnim prijedlozima osigurali da Vlada sačini moderan evropski zakon o penzionom osiguranju.

Osvrnuo se i na oko 11.000 takozvanih vojnih penzionera koji su po povoljnim uvjetima penzionirani 2013. godine, a njima su prava umanjena, kazavši da su samo oni doživjeli umanjenje svojih prava što premijer smatra nepravednim iako je bilo po zakonu.

– Penzioni sistem inače funkcionira tako da se ne umanje dostignuta prava, zbog čega to treba ispraviti i radimo na izradi zakona koji bi to učinio i dugotrajno riješio taj problem – zaključio je Novalić

GODISNJICA
MARKETING