Novalić povećao najniže penzije za 21 KM, zaposlenima na budžetu pomoć od 1080 odmah! 

Novalić povećao najniže penzije za 21 KM, zaposlenima na budžetu pomoć od 1080 odmah! 

Vlada Federacije BiH je na hitnoj, telefonski održanoj sjednici u petak donijela Odluku kojom utvrđuje povećanje iznosa najniže penzije u iznosu od pet posto počev od obračuna penzije za novembar 2022. godine.

Kako je obrazložilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, cilj današnje odluke je provedba zaključka Vlade FBiH od 13. oktobra 2022. godine, kojim su zaduženi federalni ministar finansija, federalni ministar rada i socijalne politike i Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje da poduzmu korake i pripreme provedbene akte neophodne za povećanje najniže penzije u Federaciji BiH u najvišem mogućem procentu.

Iz Vlade FBiH nisu zaboravili da istaknu da su ovaj zaključak donijeli na inicijativu premijera FBiH, Fadila Novalića.

Prema podacima PIO-a najniža penzija za septembar koja je isplaćena 5. oktobra iznosila je 424,43 KM. Prema tome najniža penzija trebala bi biti povećana za otprilike 21 marku, te bi trebala iznositi oko 445 KM.

U isto vrijeme Novalićeva Vlada odlučila je da budžetskim korisnicima podijeli po 1080 KM jednokratne pomoći. Tako će pomoć koju će zaposleni na budžetu dobiti jednokratno, penzioneri sa najnižom penzijom u FBiH dobiti u narednih 51 mjesec, odnosno više od četiri godine.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE