Novalić traži od Doma naroda FBiH razmatranje zakona o porezu na ugljikovodonike, važnog za energente

9678345d7de0d1a67b94598e1b9ec4e5
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić zatražio je od predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislava Martinovića da na dnevni red naredne sjednice uvrsti Prijedlog zakona o porezu na ugljikovodonike u Federaciji BiH, saznaje Faktor.

Ovaj zakon je u parlamentarnu proceduru upućen u decembru 2019. godine, a kojeg je Zastupnički dom Federacije BiH usvojio u januaru 2020. godine i veoma je važan sa aspekta istraživanja nafte i plina u Federaciji BiH, energetske neovisnosti.

– Imajući u vidu da je Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na 10. redovnoj sjednici održanoj 29.1.2020. godine usvojio Prijedlog zakona o porezu na ugljikovodonike u Federaciji BiH – skraćeni postupak, u tekstu kako ga je predložila Vlada Federacije BiH, molim da u skladu sa članom 89. Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta FBiH u Prijedlog dnevnog reda prve naredne sedmice Doma naroda FBiH uvrstite Prijedlog zakona o porezu na ugljikovodonike u Federaciji BiH – skraćeni postupak, koji sam u parlamentarnu proceduru dostavio 24.12.2019. godine – stoji u premijerovom dopisu i dodaje:

ČITAJ JOŠ:  Novalić predvodi delegacij, danas stižu u Zenicu

– Naime, energetska tržišta posljednjih dana potresa neizvjesnost snabdijevanja naftom i plinom koja je izazvana dešavanjima u Ukrajini, što posljedično ima negativan efekat na održivost ekonomije i budućeg privrednog rasta u Federaciji BiH s obzirom na to da se oba energenta uvoze i da postoji potpuna ovisnost o njima.

Ovisnost o energentima, kao i velike oscilacije u cijenama, što se može očekivati u budućnosti, može biti prilika da se okrene domaćim izvorima koji mogu biti oslonac održivosti i rastu. Energenti kao što su nafta i plin su pokretači privrednog rasta, a u današnje vrijeme, dostupan energent znači jeftin energent, te je energetska neovisnost pitanje održivosti i sigurnosti svake države.

ČITAJ JOŠ:  Ispunjen san, dug 11 godina: Enisa Fazlić od jučer ponosno nosi svoju krunu – svoj hidžab (FOTO)

Novalić podsjeća da se Federacija BiH još 2014. godine opredijelila da krene u projekat istraživanja nafte i plina, s obzirom na to da postoji indicija da postoje ležišta nafte i plina, a predloženi zakon je dio projekta jer predstavlja značajan dio fiskalne politike u ovoj oblasti.

– Stoga je potrebno ubrzanim tempom nastaviti projekat istraživanja nafte i plina na teritoriji Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da je i sam životni vijek projekta pet do šest godina, kada se mogu očekivati prvi rezultati.

U toku su aktivnosti pružanja tehičke pomoći Vlade Sjedinjenih Američkih Država, Odjela za energetske resurse putem projekta Pomoć Federaciji BiH u energetskom upravljanju i kapacitetima (EGCI) u fazi istraživanja i proizvodnji nafte i plina u Federaciji BiH i urađene su preliminarne procjene ekonomskih modela koji ukazuju na ukupno učešće fiskalnog opterećenja bez uvođenja ekstra poreza kroz ovaj zakon je oko 20 posto, što je ispod svih granica u zemljama izvoznicima nafte i plina.

ČITAJ JOŠ:  Premijer FBiH Fadil Novalić danas bez maske pješačio Vilsonovim šetalištem

S obzirom na to da se planira u narednom periodu raspisivanje međunarodnog javnog poziva za istraživanje nafte i plina, neophodno je usvajanje ovog zakona i njegovo stupanje na snagu prije, u suprotnom svako dodatno uvođenje novih fiskalnih nameta (poreza i naknada za ovu industriju), ovoj industriji bit će onemogućeno na period trajanja ugovora, odnosno, oko 30 godina – navodi Novalić.

GODISNJICA
MARKETING