Portal 072info

Novalić: ZEPS dokaz da imamo čime da se pohvalimo

Federalni premijer Fadil Novalić prisustvovao je otvaranju Zeničkog sajma privrede (ZEPS) odakle je poručio da je siguran da će i ovaj 24.  doprinjeti razvoju bh. kompanija, širenju njihove djelatnosti i, u konačnici, općem ekonomskom napretku Bosne i Hercegovine.

– Ovo je još jedna prilika za promociju naših privrednih proizvoda i usluga, razmjenu iskustava i stjecanje novih poslovnih partnerstava.Ovaj sajam je dokaz da imamo čime da se pohvalimo i na šta da budemo ponosni – rekao je Novalić novinarima nakon otvaranja sajma.

Naglasio je da se u sklopu ovog sajma održava i 14. sajam Intermetal na kojem će se predstaviti lideri metalske industrije iz BiH, regije i Evrope.

– Metalska industrija se već odavno učvrstila kao najvažniji sektor privrede BiH, a dva glavna stuba na kojima počiva njeno dugogodišnje liderstvo su namjenska i industrija autodijelova. Sama Zenica, gdje se danas nalazimo, prepoznata je po proizvodnji gvožđa i čelika – istakao je Novalić.

Smatra da je veoma bitno da se bh. potencijal u ovoj grani privrede predstavi kao zasebna cjelinu da svi dosadašnji i budući partneri mogu steći uvid u bh. uspjehe i mogućnosti.

Sajam je otvorio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdića koji je kazao da su razvoj bosanskohercegovačke ekonomije i rezultati koji ohrabruju odraz sposobnosti privrednika.

– Ovaj sajam je odraz dosljednosti ovog grada da ostane na mapi promotora aktivnosti usmjerenih na jačanje bh. ekonomije i na kontinuiranom povezivanju privrednika. On ima i strateški značaj jer promovira privredu cjelokupnog regiona i samim tim ispunjava jedan od glavnih ciljeva rada Vijeća ministara BiH, a to je regionalno povezivanje i saradnja – poručio je Zvizdić.

ZEPS je postavljen na 18.000 kvadratnih metara, a okupio je 587 izlagača iz 26 zemalja, od čega je 355 iz BiH. I ove godine u fokusu sajamskih manifestacija je energija i ekologija, te poljoprivreda i prehrana, ali i informacione tehnologije.Organizatori sajma “Poslovni sistem RMK” očekuju da sajam posjeti oko 45.000 posjetitelja.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box