Portal 072info

Novčanice od 20 i 50 KM najčešće krivotvorene: U BiH u opticaju i lažni euri te dolari (VIDEO)

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Službenici SIPA-e uhapsili su sedam osoba zbog sumnje da već nekoliko mjeseci krivotvore novac i lažne novčanice u apoenima od 500 eura puštaju u promet.

Podaci Centralne banke BiH pokazali su da su od početka ove godine otkrivene 703 lažne novčanice KM, ali i mnogo krivotvorevih novčanica eura i dolara. Istražili smo – koliko se u našoj zemlji novac krivotvori, ali i koje su to novčanice koje su često lažne i kako ih prepoznati.

Najčešće se krivotvore, potvrdili su nam u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, novčanice od 20 i 50 maraka. Ove, srednje novčanice, manje se provjeravaju i lakše ih je staviti u promet. Iako su krivotvoritelji u posljednje vrijeme usavršili zanat, najčešće nije teško prepoznati lažnu novčanicu. Kada se ona okrene prema svjetlu, u papiru se ne može vidjeti vodeni znak. Također, kod orginalnih novčanica vrijednost, tj. broj 100, 50, 20 ili 10 svjetliji je od ostatka novčanice i kada se ona pomjera, broj mijenja boju. Moamer Halvadžija, rukovodilac Službe za vještačenje novca u Centralnoj banci BiH dodaje i da se unutar papira nalazi nit, otprilike desno od sredine novčanice. Ona se nalazi u papiru tako da se isto može vidjeti kada se novčanica okrene prema izvoru svjetlosti.

Problem krivotvorenih novčanica prisutan je u cijelome svijetu, a krivotvoritelji se njima najčešće koriste u manjim prodavnicama, na trafikama ili na pijacama. U našoj zemlji, pored domaće valute, registrovano je mnogo lažnih eura kao i američkih dolara.

“U toku ove godine, zaključno sa današnjim danom, u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine registrovano je 703 komada krivotvorenih novčanica KM. Kada su u pitanju apoeni najčešće je krivotvoren apoen od 20 KM. Na to otpada skoro 2/3, odnosno oko 64%“ – izjavio je za TV1 Moamer Halvadžija iz Centralne banke BiH.

Podaci pokazuju da je najviše krivotvorenog novca u prometu bilo 2009. i 2011. godine. Prošle, kao i godinu prije, u prometu je bilo oko 4 000 lažnih novčanica raznih valuta. Interesantno je i da je otkriveno mnogo lažnih kovanica. “Kada su u pitanju krivotvorene kovanice KM njih je registrovano 1 325 komada. Najviše je registrovano u apoenu od 1 KM, više od 1 000 komada. Registrovane su krivotvorene kovanice od 2 i 5 KM” – dodaje Halvadžija. Velike novčanice koje su krivotvorene, 200 maraka ili 500 eura, lako je otkriti.

“Prilikom prijema podliježu nekim rigoroznijim kontrolama. Više se provjeravaju, veći je oprez tako da se teže rasturaju” – ističe Moamer Halvadžija, rukovodilac Službe za vještačenje novca u Centralnoj banci BiH. Za krivotvorenje novca i puštanje lažnih novčanica u opticaj u Federaciji je predviđena zatvorska kazna od jedne do deset godina.

Podijelite članak