Portal 072info

Nove baterije za mobitele trajaće pet puta duže

Svim korisnicima smartfona poznate su nevolje s kratkotrajnom baterijom.

Loše performanse, gasi se kada nam najviše treba.Ukratko, svima bi nama dobro došle bolje baterije.

A upravo je to otkrio međunarodni tim naučnika – bateriju koja može pohraniti do pet puta više energije od današnjih litijum ionskih baterija. Prototip se zove litijum vazduh baterija, jer pri korištenju otpušta kiseonik, piše “Net“.

Trenutni dizajn litijum vazduh baterija koristi peroksid. Pozitivni kraj baterije ima litijum koji reaguje s kiseonikom u vazduhu i čuva energiju u hemijskim vezama, ali peroksid nije najefkasniji, jer se prečvrsto veže s litijem pa naučnici traže alternativu.

Tim je razvio novi prototip koji energiju pohranjuje u litijum superoksidu, koji se lakše razdvaja i oslobađa energiju, zbog čega je efikasniji i pruža duži život bateriji. Peroksid je ion molekule kiseonika kojem nedostaju dva elektrona, dok u superoksidu nedostaje samo jedan.

Kada se baterija puni litijum postaje pozitivan ion te se veže s oksidima. A kada se baterija koristi, litijum i oksidi se razdvajaju pri čemu se oslobađa pohranjena energija.

Litij superoksid baterija ima još jednu veliku prednost – radi se o zatvorenom sistemu poput baterija u današnjim uređajima. S obzirom da je sistem zatvoren ne treba dodatni izvor kisonika ili uklanjanje nekih komponenti, treba je samo napuniti poput bilo koje baterije koju sada koristimo.

“Ovo otkriće stvarno otvara put ka potencijalnom razvoju nove vrste baterija”, izjavio je Larry Curtiss, jedan od koautora istraživanja.

“Ali bit će potrebno još dodatnih istraživanja, mi i dalje tražimo za produljenje životnog kruga baterije”, kaže.

Podijelite članak