Nove fasade dobiva pet zgrada u Zenici 

Podijelite vijest

Gradska uprava Zenica nastavlja sa implementiranjem projekta utopljavanja zgrada, koji ima za cilj poboljšanje energetske efikasnosti i dovodi do manje potrošnje energenata i manjoj emisiji štetnih plinova, kao i poboljšanju kvaliteta zraka. S tim u vezi, danas je potpisano 19 ugovora i to 14 za zamjenu azbestnih krovova i pet ugovora za zamjenu stolarije na zajedničkih dijelovima zgrade, ukupne vrijednosti 235.351 KM.

Prema riječima gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, jedan od mnogih projekata koje provodi Gradska uprava Zenica je upravo i utopljavanje zgrada, kako bi bile energetski efikasne, ali i kako bi promijenili azbestne krovove i stolariju. 

ČITAJ JOŠ:  Veličanstven skup BHI-KF u Kočevskom slivu, Kasumović poručio: Doveli 22 autobusa u Zenicu, ovo su presudni trenuci!

“Radimo to već petu godinu zaredom, međutim, kao gradonačelnik nisam zadovoljan. Ove godine smo predvidjeli 500.000 KM u Budžetu za te namjene, a samo 235.000 KM je utrošeno. Dakle, svi koji su se prijavili su prošli na tenderu, a ostalo nam je još više od pola tih sredstava. Ponavljam građanima Zenice odnosno vlasnicima stanova, stanovi su privatno vlasništvo. Grad vam poklanja 50 posto da vam stanovi ljeti budu hladniji, a zimi topliji. Ne vidim nikakav razlog da ne koristite ovu pogodnost. Još jednom pozivam sve građane, konkurišite naredne godine kako bi nam svima grad bio mnogo ljepši”; rekao je gradonačelnik Kasumović.

ČITAJ JOŠ:  Ako su za jedinstvenu BiH zašto SDA-u smetaju Fuad i Vinko?

Najavio je kako uskoro počinje i realiziranje projekta zamjene kućnih ložišta za toplotne pumpe.

“Krećemo i sa projektom zamjene kućnih ložišta za toplotne pumpe. Uskoro ćemo raspisati javni poziv i koristim priliku da pozovem sve građane da, shodno uvjetima, konkurišu na poziv. Građani će dobiti sredstva da mogu dobiti toplotne pumpe, a na taj način će nam grad biti čišći jer ćemo smanjiti broj kućna ložišta. Ponoviti ću još jednom, Grad Zenicu smo uveli u “Zelene gradove Evrope” i sada moramo sve te norme ispuniti. Nećemo postati ekološki čist grad samo nekakvom naredbom, moramo se svi početi tako ponašati”, istakao je gradonačelnik Kasumović.

ČITAJ JOŠ:  Ubjedljivo prvi na anketi: Čak 46% građana glasati će za Fuada Kasumovića

Valja istaći kako je Gradska uprava Zenica do sada izvršila radove na izradi termo-izolacione fasade na 18 objekata i radove na zamjeni krova izrađenog od azbestnih ploča na 47 objekata, za što je utrošeno 1.100.000 KM.


Podijelite vijest