0FF7B9BE 01F8 4F65 9619 460215515FE6
AUTOR: K.H.
DATUM: stu 18, 2021 @ 13:05
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera govorila je nakon sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o epidemiološkoj situaciji, ali i o uvođenju CTP potvrda, odnosno potvrde cijepljen, testiran, prebolio i da će upotreba CTP-a krenuti od 20. decembra.

NER FIT

Kako je istakla Bera, usvojene su predložene nove naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. Takođe, navela je da se u Federaciji BiH bilježi visoka razina prenosa koronavirusa i porast broja hospitaliziranih u odnosu na prethodni period za sedam posto. Najveća razina prenosa je zabilježena u Sarajevskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom i Zapadnohercegovačkom kantonu. Rekla je i da je dominantna delta varijanta ovoga virusa.

Istakla je da je nedovoljan obuhvat imunizacijom, odnosno 27 posto stanovnika je primilo prvu dozu, a svega 24 posto populacije primilo je obje doze vakcine protiv koronavirusa. I mjere koje su preporučene se nedosljedno poštuju, te je procijenjeno da treba donijeti i nove naredbe u smislu organizacije vakcinacije u prvom redu i u smislu donošenja određenih mjera.

Ono što želimo sada je da timovi za cijepljenje idu ka stanovništvu a ne stanovništvo prema cijepnim centrima. Naređeno je svim općinama da organiziraju cijepne centre i da organiziraju mobilne timove koji će ići prema stanovncima koji nisu u mogućnosti da dođu do cijepnog centra, i da idu u područja koja su udaljena od cijepnih centara. Takođe, da se za osobe koje imaju poteškoće sa sluhom ili vidom omogući komunikacija sa cijepnim timovima najmanje jednom tjedno u cijepnim centrima, i da se organizira cijepljenje na mjestima većeg okupljanja, jer su se pokazala kao dobra iskustva u tržnim centrima“, navela je Bera.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Bitna je stvar da je nakon konsultacija na sastanku odlučeno da se uvede CTP potvrda – cijepljen, testiran, prebolio. To je postala praksa i u drugim zemljama a imamo dovoljno cjepiva da možemo procijepljenost značajno povećati, tako da to ne treba biti zapreka za uvođenje ove potvrde“, kazala je.

Dodala je da su naložili kantonima da u narednom periodu osiguraju uvjete za te potvrde, te da sukladno ovim naredbama za provedbu cijepljenja povećaju broj punktova i omoguće veću dostupnost cijepljenja i da osiguraju što više punktova za testiranje. Takođe, upotreba ove potvrde bi krenula od 20.12.

Naglasila je da će se ove potvrde uvesti u prvom navratu za sve zaposlene u sektoru zdravstva, u sektoru socijalne zaštite i za sve zaposlene u javnoj upravi, bilo koje razine vlasti. Navela je i da postoje osobe koje se ne mogu cijepiti iz određenih zdravstvenih razloga, i takvim osobama će biti omogućeno da i bez takve potvrde uđu u i dođu na radno mjesto a testiranje na koronu će biti dužan platiti poslodavac.

LIDER