3 29
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
NER FIT

Crna Gora će, uoči pridruživanju EU digitalnom COVID certifikatu, dobiti Nacionalnu digitalnu COVID potvrdu koja treba da bude u upotrebi od petka, 30. jula kada se očekuje da Vlada Crne Gore objavi korigovane mjere u borbi protiv koronavirusa, saopćeno je iz Ministarstva zdravlja.

FIXGEHALT

Kako piše portal CDM, najavljeno da će u noćnim klubovima, diskotekama i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata moći da borave samo oni koji ispunjavaju određene uslove.

Nacionalna digitalna COVID potvrda

Nacionalna digitalna COVID potvrda, po uzoru na EU digitalni COVID certifikat, a koja će biti dodatni digitalni alat za kontrolu i upravljanje pandemijom, sadržavat će sljedeće podatke:

– Da je osoba u cijelosti vakcinisana ili je primila prvu dozu vakcine protiv koronavirusa;

LIDER

– Datum i vrijeme negativnog PCR testa na koronavirus (prihvata se negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata);

– Dokaz da je osoba preležala infekciju koronavirusom, odnosno dokaz da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa;

– Dokaz o negativnom brzom antigenskom testu (prihvata se test koji nije stariji od 48 sati);

Kako se koristi i gde se preuzima Nacionalna digitalna COVID potvrda?

Kako se koristi i gde se preuzima Nacionalna digitalna COVID potvrda?

Digitalna COVID potvrda je besplatna i dostupna je u papirnom ili digitalnom obliku. Potvrda se može sačuvati i prikazati na mobilnom telefonu. Suštinska razlika između digitalne i papirne verzije potvrde ne postoji, jer je QR kod u obje verzije garant validnosti podataka koji se prikazuju.

S obzirom na to da Crna Gora generiše potvrdu o rezidentima i nerezidentima, koji u Crnoj Gori ispune jedan, ili više od gore navedenih uslova, digitalna COVID potvrda će se izdavati kod bilo kog izabranog doktora, ili na bilo kom vakcinalnom punktu. Također, potvrdu mogu izdavati i sve ostale institucije zdravstvenog sistema.

Sve što je potrebno od dokumentacije da bi se izvadila digitalna potvrda jeste validan dokument, lična karta ili pasoš.

Kako se provjerava Nacionalna digitalna COVID potvrda?

Kako se provjerava Nacionalna digitalna COVID potvrda?

Korištenje digitalne COVID potvrde je jednostavno.

Uz lični dokument, dovoljno je prikazati QR kod. Kada se on skenira na ekranu će biti prikazano ime i prezime i datum rođenja, kao i takozvani „sistem semafora“ za sve četiri kategorije: vakcinalni status, PCR test, eventualno obolijevanje od koronavirusa i brzi antigenski test.

Ako je bilo koji od ova četiri elementa označen zelenom bojom, osoba ima status u skladu sa propisanim mjerama. Ovo je jako bitno zbog velikog interesovanja vlasnika i pružalaca usluga, a koji će biti u obavezi da, shodno mjerama, odrede osobu ili osobe koje će kontrolisati digitalne potvrde.

Digitalna COVID potvrda je validna samo uz važeći dokument, ličnu kartu ili pasoš.

Status stranaca u Crnoj Gori

U Crnoj Gori se prihvata EU digitalni COVID certifikat, kao i svi digitalni certifikati koji imaju QR kod.

U isto vrijeme, postoji rješenje i za turiste koji posjeduju potvrdu o vakcinaciji bez digitalno potpisanog QR koda. Oni mogu da verifikuju svoju potvrdu u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi i ona će važiti sve dok borave u Crnoj Gori.

Ukoliko stranci nisu vakcinisani, moći će, kao i državljani Crne Gore, o svom trošku da urade PCR ili BAT test, i time dobiju potvrdu koja će biti nužna za ulazak u diskoteke, noćne klubove i u unutrašnje prostorije kafića i restorana.

Šta se dobija Nacionalnom digitalnom COVID potvrdom?

Benefiti ovakvog sistema digitalne zaštite i upravljanja pandemijom odmah će biti vidljivi.

Mjere koje se oslanjaju na pravovremene i tačne podatke olakšat će svakodnevicu građanima, a omogućit će donosiocima odluka da donose mjere u skladu sa realnim kretanjem pandemije u Crnoj Gori, piše CDM.