Nove najave: U narednih desetak dana u FBiH bi trebalo stići dva puta po 250.000 doza vakcina

U Federaciju Bosne i Hercegovine u narednih desetak dana trebalo bi stići dva puta do 250.000 doza vakcina protiv COVID-19.

Rečeno nam je to iz Kabineta Fadila Novalića, premijera Vlade Federacije BiH.

– U ovom trenutku imamo desetak ponuda u opticaju. Ono što je nama prioritet jeste da što prije dobijemo vakcinu, ali nažalost, u ovom trenutku nemamo nijednu kompaniju koja nam to daje. Imamo dvije strane kompanije koje su se sada pojavile i koje traže velefarmacije u BiH da preko njih uvezu vakcinu. Otprilike ono što bismo mogli očekivati u narednih desetak dana jeste nabavka dva puta po 250.000 vakcina – objasnili su iz Kabineta Novalića.

Dodaju kako se vode tijesni pregovori, a komunicira se i sa proizvođačima.

– Premijer bi sutra trebao imati video sastanak sa direktorom Ruskog investicionog fonda u vezi nabavke vakcina Sputnik V kako bismo ih što ranije dobili – istakli su iz Kabineta premijera.

Na pitanje, dokle se došlo sa nabavkom 500.000 doza Sinopharm vakcina, za koje je, kako je prošle sedmica izjavila Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma, i članica novog pregovaračkog tima za nabavku vakcina, premijer Novalić potpisao pismo namjere nakon što su iz Ambasade Kine u BiH stiglo dokumenti, iz Kabineta premijera Federacije BiH, odgovorili su kako se još uvijek čeka potvrda te informacije.

– Vladi Federacije BiH nisu u prioritetu ni cijene, ni vrsta vakcina. Ono što je prioritet jeste da bilo koja vakcina što prije dođe i da se počne sa vakcinacijom građana. Prioritet nam je da u prvom krugu nabavke što prije dobijemo milion doza kako bismo mogli vakcinisati oko pola miliona stanovnika, što je više od 28 posto stanovništva u BiH, to bi nam dalo garanciju za smanjenje broja novozaraženih osoba – naglasili su iz Kabineta premijera Vlade Federacije BiH.

Valja istaći da, nakon što su Vijeće ministara BiH, odnosno Ministarstvo civilnih poslova BiH, potpuno zakazali, entiteti su krenuli u direktnu nabavku vakcina protiv COVID-19.

Entitet RS izdvojio je sedam i po miliona eura za nabavku 200.000 ruskih vakcina putem interventnog uvoza. Nabavka je povjerena banjalučkoj firmi “Krajinagroup”, kroz pregovarački postupak bez objave obavještenja.

Od tada je u RS stiglo 42.000 vakcina Sputnik V.

Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević u ime BiH, sredinom septembra prošle godine potpisala je ugovor sa Gavi Alliance (Globalni savez za vakcine) o nabavci 1.232.000 doza, putem COVAX mehanizma, izjavivši tada da će naša zemlja među prvima dobiti vakcinu protiv COVID-19.

No, tek 25. marta stigle su prve pošiljke vakcina iz COVAX mehanizma, i to 26.400 doza AstraZeneca, te 23. 400 doza Pfizer vakcina.

Prema službenim informacijama kojima, kako su nam kazali u Ministarstvu civilnih poslova BiH, oni raspolažu u ovom trenutku, do kraja maja kroz COVAX mehanizam očekuje se dolazak još 82.400 doza AstraZeneca vakcina, a u drugom kvartalu ove godine uslijedit će nova alokacija Pfizer/BioNTech vakcina za BiH u iznosu od 100.620 doza.

BiH bi i od Evropske unije trebala dobiti 892.000 doza vakcina.

IZVORFaktor.ba
Prethodni članakČeška odobrila prvo opuštanje restrikcija ove godine
Sljedeći članakNajmanje 11 od 35 respiratora ACM812 ne radi na KCUS-u, nijedan se ne koristi, dva nedostaju