Nove naredbe Kriznog štaba: Ko ne nosi masku, i ne pridržava se mjera, morat će pravo u zatvor!

FC38DFF4 C968 434E ABB2 A5356BC42900
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Naredba koju je jučer usvojio Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, donijela je i jednu bitnu novost u odnosu na dosadašnja pravila ponašanja u uslovima emidemije koronavirusa, a odnosi se na kažnjavanje. Naime, do sada su nadležni inspekcijski organi izricali upozorenja ili, u najgorem slučaju, novčane kazne za one koji ne poštuju preporuke Ministarstva zdravstva BiH.

– Posljednjom donesenom naredbom je svim kantonalnim inspekcijskim upravama, kao i nadležnim imspektoratima u kantonima, gradovima i općinama naređeno da neprestano provode kontrole poštivanja svih do sada donesenih preporuka, ali i da, u skladu sa svojim nadležnostima, umjesto samo novčanih kazni, pokreću krivične prijave protiv počinitelja koji ne poštuju do sada donesene preporuke – kazao nam je pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez.

Prema njegovim riječima, osnovne mjere zdravstveno-epidemiološke zaštite koje su na snazi je nošenje maski u zatvorenim prostorima, kao i na otvorenom, ako nije moguće osigurati distancu od barem dva metra, održavanje socijalne distance, te pojačana higijena ruku.

Osim toga, donesen je i niz drugih preporuka koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata, vrtića, javnog prevoza, tržnih centara, uslužnih djelatnosti, muzeja, galerija, kina, hotela, stomatoloških ordinacija. Također, još uvijek su na snazi preporuke za državljane BiH, kao i za strance koji ulaze u našu zemlju, kao i preporuke za rad stedentskih domova i ustanova za trajni smještaj osoba. Na snazi seu i preporuke o organizovanju i održavanju proslava, kao i sportsko-rekreativnih aktivnosti.

Podsjećamo, za sve poslovne subjekte na snazi je preporuka da uposlenici neprestano moraju imati maske na licu, da moraju postojati dezinfekcione barijere kao i sredstva za dezinfekciju ruku na ulazu, te da se objekti moraju redovno dezinfikovati.

U ugostiteljskim objektima stolovi moraju biti razmaknuti najmanje dva metra, odnosno sko je udaljenost manja između stolova ne smije biti stolica. Korisnici prilikom bilo kakvog kretanja moraju imati masku na licu, a mogu je skinuti samo kada sjede za stolom. Zabranjeno je usluživanje za šankom.

U javnom prevozu se mora osigurati distanca između putnika, a zabranjeno je da bilo ko od putnika stoji.

Sve do sada donesene preporuke mogu se naći na internet stranici Federalnog ministarstva zdravstva.

Što se tiče kazni, prema Krivičnom zakonu FBiH, tačnije Članu 225., maksimalna zaprijećena kazna za nepoštivanje preporuka i naredni nadležne institucije u vezi sa sprečavanjem prenošenja zaraznih bolesti iznosi do jedne godine zatvora. Samo u slučajevim da se utvrdi kako je prekršaj izvršen iz nehata, maksimalna kazna iznosi šest mjeseci zatvora.