Nove poplave prijete BiH: Građani strahuju da se ne ponovi 2014. godina (VIDEO)

Zbog obilnih padavina, koje ne jenjavaju, pojedine opštine u BiH već su se našle “na meti” izlijevanja vode iz riječnih korita.

Rijeke Vrbas, Pliva i Sana su u konstatntom porastu. Bujični potoci već su se izlili u banjalučkom naselju Vrbanja, a usljed obilnih padavina i ispresijecanog korita zbog radova na izgradnji auto-puta rječica Lišnja se izlila iz korita u Prnjavoru, javlja Euroblic.

Nadlažne službe već su obavestile građane da je neophodno je da se pripreme za preduzimanje mjera lične i uzajamne zaštite odbrane od poplava. Najkritičnije je, za sada, oko deset domaćinstava u Ulici Živojina Preradovića, koji nakon prve jače kiše ostaju paralizovani. Domaćinstva već počinju da se spremaju, stavljaju vreće pijeska, zovu pomoć i sami se snalaze kako znaju. Sudeći po ovome sada, stanovnici ovog dijela Prnjavora, nisu optimistični.

VIDEO:https://www.youtube.com/watch?v=fWobQicEsYk

– Od 2010. godine nakon jačih kiša ili u periodu kada se snijeg topi imamo problem sa poplavama. Voda je nekada čak ulazila i u kuće, a ako ovako nastavi opet će sve poplaviti. Nadležni obećavaju da će završetkom ovog autoputa rijeka biti riješena, a dok se to ne riješi mi ćemo poslije svake obilnije kiše biti ugroženi. Nadamo se samo da ovaj put neće doći do veće materijalne štete, ali voda postaje sve veća, tako da se već brinemo – kažu stanovnici ove ulice.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=6VrG__5r-MA

Voda je odnijela i dio puta u banjalučkom naselju Karanovac, te se saobraćaj u tom dijelu odvija otežano, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske. Policija je na licu mjesta i obezbjeđuje mjesto gdje je došlo do odronjavanja dijela puta.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=N003oLG2iYE

Od poplava kakve su bile 2014. godine strahuju i mještani banjalučkog naselja Trn.

Naime, poznato je da tokom proteklih velikih poplava u ovom naselju pričinjena velika šteta, mnogobrojni stanovnici ostali su bez krova nad glavom, zbog čega ne čudi saznanje da ih već sada hvata panika od mogućeg ponavljanja scenarija od prije tri godine.

Naime, rječica Buković, zbog padavina koje već tri dana ne prestaju nabujala je i prijeti da se izlije.

Da martovske prognoze nisu optimistične nedavno je potvrdio i meteorolog, član Komiteta za klimatske promjene, Nebojša Kuštrinović.

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Kuštrinović je napomenu da, iako je mart poznat kao “suh” mjesec, ovogodišnji neće biti zbog velikog nevremena, koje je na sjeveru Starog kontinenta i koje će svojom cirkulacijom u naše krajeve “gurnuti” nestabilnu masu.

– Zbog toga će Civilna zaštita morati da bude obazrivija u narednom periodu i sa velikom budnošću treba da pazi na situaciju – napomenuo je Kuštrinović.