AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Nije bitno jesu li dugi ili kratki, uvijeni ili ravni, uredni ili raštrkani, bitno je da su tu. Najdraži muški modni dodatak se svakog novembra vraća u modu – brkovi.

Tokom novembra svake godine hiljade muškaraca širom svijeta pušta brkove kako bi u okviru pokreta ‘Movember’ skupili novac za podizanje svijesti o raku prostate i testisa, prenosi RTRS.

Movembar je zapravo nastao spajanjem imena mjeseca novembar (kada akcija traje) i riječju “mos”, koja je ništa drugo do sleng za brkove. A pokret je nastao zahvaljujući nekolicini prijatelja iz Australije koji su na šaljiv način željeli prenijeti vrlo ozbiljnu poruku – o preventivi raka prostate.

I tako su “Mo Bro” (braća po brkovima) počela da puštaju brkove i za to traže donacije od rodbine, prijatelja…Tako je počelo 2004. godine.

Zamisao je jednostavna – bitno je da se tokom novembra brkovi, kakvi god da su, ne briju, i da se i na ovaj način ukaže na opake bolesti.

Vijekovima je važilo pravilo da čovjek koji ne nosi bradu ili brkove nije pravi muškarac. Mnoge istorijske ličnosti ostale su poznate upravo zahvaljujući brkovima.

Aktuelni vlasnik najdužih brkova na svijetu, po Ginisovim rekordima je Indijac Ram Sing Čuan. Njegovi brkovi su dugački preko četiri metra, a pušta ih od 1970.

”Za mene, brkovi su sve. Neprocjenjivo nešto. To je ponos, čast i poštovanje”, rekao je Čuan.

Ne morate puštati brkova kao ovaj Indijac, ali probajte bar u novembru da se ne brijete i održavate brkove takve kakvi jesu, a i nježnijem polu su često privlačniji brkati muškarci. Istraživanja potvrđuju ove ženske stavove, potkrepljujući činjenicom da su brkovi simbol muževnosti.