62B0CF1E A340 4842 B36A D6CE665A82C9
AUTOR: K.H.
DATUM: pro 8, 2021 @ 8:55
KATEGORIJA: BiH / Vijesti


Portal Avde Avdića, koji je pod direktnom kontrolom Osmana Mehmedagića Osmice i Bakira Izetbegovića, plasirao je recikliranu vijest prema kojoj je najveća medijska kuća u BiH „Avaz“ utajila 11 miliona KM direktnih poreza.

Dodatno isti portal senzacionalistički otkriva da je Tužilaštvo BiH predmet držalo u ladici tri godine, te da je isti proslijeđen Kantonalnom tužilaštvu.

Kompanija “Avaz” je uvijek bila potpuno otvorena za bilo koju vrstu kontrole i tako se ponašala i u konkretnom slučaju koji je počeo izjavama Bakira Izetbegovića na predizbornim skupovima SDA izborne 2018. godine prema kojima “lider SBB-a duguje spektakularnih 18 miliona KM”.

Međutim, činjenice govore da je taj montirani slučaj potpuno obrađen i zakonski završen.

Tekst se nastavlja nakon reklame
  • Avdić: Zaštitnik SDA-ove hobotnice; Burdžović: Zašto bruka N1 televizijuAvdić: Zaštitnik SDA-ove hobotnice; Burdžović: Zašto bruka N1 televizijuFOTO: AGENCIJE
https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.490.0_hr.html#goog_1172364988

Kompanija “Avaz” d.o.o. ne duguje nikakvih 11 miliona KM poreza, a to potvrđuju i pravomoćna rješenja drugostepenog organa i Kantonalnog suda u Sarajevu

Povodom danas plasirane dezinformacije prema kojoj “Avaz” d.o.o. navodno duguje oko 11 miliona KM poreza i da je povodom toga u Tužilaštvu KS formiran predmet, na osnovu toga da drugostepeni organ nikada nije riješio žalbu “Avaza”, činjenice govore potpuno suprotno.

Drugostepeni organ, odnosno Federalno ministarstvo finansija je u potpunosti prihvatilo žalbu kompanije “Avaz” d.o.o. na rješenje Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo, a cijela situacija je završena i na Sudu, jer je Kantonalni sud u potpunosti odbacio žalbu Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo protiv drugostepenog rješenja, koje je bilo pozitivno po “Avaz” d.o.o.

Zbog objektivnog informiranja javnosti, objavljujemo sljedeću hronolologiju, u kojoj čak ni Porezna uprava nikada nije koristila termin navodne porezne utaje:

Kontrola “Avaz” d.o.o. vršena je od  inspektora Porezne uprave FBiH u periodu od 13. 4.-1. 8. 2018. godine.

U toku žalbenog postupka u predmet se uključuje Porezna ispostava Ilidža, koja kao osnov za donošenje rješenja koristi Zapisnik o inspekcijskoj kontroli i donosi rješenje broj: 13-9/5-15-9-1527/18 DH od 10. 12. 2018. godine, kojim utvrđuje poreznom obvezniku “Avaz” d.o.o. Sarajevo dodatne porezne obaveze s pripadajućim kamatama u iznosu o kojem se špekulira u politički ostrašćenim medijima.

Na navedeno rješenje pravovremeno je izjavljena žalba drugostepenom organu, odnosno Federalnom ministarstvu finansija.

Federalno ministarstvo finansija je žalbu ocijenilo u potpunosti osnovanom i donijelo je rješenje broj: 03-15-47/19 D.B. od 28. 2. 2019. godine, kojim je u cijelosti poništeno rješenje Porezne ispostave Ilidža. U obrazloženju rješenja navedeno je da je prvostepeni organ prilikom donošenja rješenja počinio bitne povrede postupka, pogrešno primijenio procesna i materijalna prava, postupak proveo izvan okvira ovlaštenja Porezne ispostave te da rješenje koje je doneseno uopće ne sadrži pravne propise na temelju kojih je upravna stvar riješena, a što čini bitnu povredu postupka.

Ipak, 29. 3. 2019. godine Porezna uprava FBiH i Kanton Sarajevo zastupan po Pravobranilaštvu Kantona Sarajevo podnose tužbu protiv navedenog rješenja Federalnog ministarstva finansija. Međutim, Kantonalni sud u Sarajevu je dana 28. 8. 2019. godine donio Rješenje broj: 09 0 U 033797 19 U, kojim se Tužba u potpunosti odbacuje u odnosu na prvotužitelja i drugotužitelja i pravosnažno rješava da “Avaz” d.o.o. nema nikakvih poreznih obaveza.

Uostalom, tokom cijelog perioda, pa i posljednjih mjeseci, kompanija “Avaz” d.o.o. i Fahrudin Radončić uredno dobivaju zvanične potvrde od Porezne uprave Federacije BiH da nemaju nikakve porezne obaveze, što potvrđuju i faksimili koje objavljujemo.

U prilogu objavljujemo: 

Rješenje Federalnog ministarstva financija-finansija o poništenju Rješenja Kantonalnog poreznog ureda SarajevoRješenje Federalnog ministarstva financija-finansija o poništenju Rješenja Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo FOTO: AVAZ

Rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim se odbacuje tužba Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo, na koje se nema pravo žalbeRješenje Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim se odbacuje tužba Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo, na koje se nema pravo žalbe FOTO: FAKSIMIL

Uvjerenje Porezne uprave Federacije BiH da kompanija “Avaz” d.o.o. ne duguje nikakav porezUvjerenje Porezne uprave Federacije BiH da kompanija “Avaz” d.o.o. ne duguje nikakav porez FOTO: FAKSIMILUvjerenje Porezne uprave Federacije BiH da Fahrudin Radončić ne duguje nikakav porezUvjerenje Porezne uprave Federacije BiH da Fahrudin Radončić ne duguje nikakav porezFOTO: FAKSIMIL

Uvjerenje da "Avaz" prema poreznoj evidenciji nema obavezaUvjerenje da “Avaz” prema poreznoj evidenciji nema obaveza FOTO: FAKSIMIL

Fildžan političar pokušava na svaki način želi ukloniti lidera SBB-a i “Avaz”

Radončić: Stalno na metiRadončić: Stalno na meti FOTO: AVAZ

Potvrde da Fahrudin Radončić i kompanija “Avaz” d.o.o. ne duguju nikakve poreze najbolji su dokaz koliko obavještajna mašina SDA pokušava uništiti lidera SBB-a Fahrudina Radončića, predstaviti njegov životni uspjeh kriminalnim, a posljedično uništiti i “Avaz” kao neposlušni medij.

Iza Avde Avdića stoji direktno Osman Mehmedagić, kojeg potresaju teške koruptivne i mafijaške afere.

Najteži udarac Mehmedagić je dobio otkrivanjem aplikacije koju koriste najteži mafijaši i kriminalci Sky. Na toj aplikaciji u direktivnoj ulozi uhvaćen je i njegov šef odjela za Organizirani kriminal Muriz Druškić.

Riječ je o njegovim komunikacijama s dilerima droge, a ime Druškića je prvi put izbilo u javnost, jer je Radončić, kao ministar sigurnosti BiH, odbio Mehmedagićev prijedlog da se on nalazi u Komisiji za sigurnosne provjere i davanje sigurnosnih saglasnosti.

Vjerovatno da Mehmedagić ovo nije zaboravio Radončiću.

Nema sumnje da će Mehmedagić učiniti sve zajedno sa svojim šefom Bakirom Izetbegovićem da vrše pritisak na Kantonalno tužilaštvo i bilo koje drugo tužilaštvo u BiH kako bi Radončića i SBB eliminirali iz predizborne kampanje.

 Mehmedagić: Osveta zbog DruškićaMehmedagić: Osveta zbog Druškića FOTO: AVAZ

Izmišljanje laži na račun “Avaza” u trenutku kada je i Eskobar (Escobar) u Sarajevu ima proračunati cilj da se Radončić neutralizira kao sposoban političar. Ali, dodatno, i da se pritisak za sankcioniranje korupcije i njenih nositelja u liku raznih novalića, solaka, hodžića, cikotića, sarajlića skrene ka onima koji su vodili borbu protiv sistemske korupcije.

Povodom ove priče postavlja se logično pitanje, zašto se Emela Burdžović i Senad Pećanin, upravo preko N1 televizije, obračunavaju s Radončićem.

 Pećanin: Prijetio samoubistvom u sudniciPećanin: Prijetio samoubistvom u sudnici FOTO: AGENCIJE

Pećanin je tužen za istu ovu klevetu i bit će ponovo, ali u dosadašnjem toku suđenja, naravno, nije mogao ponuditi nikakav dokaz da Radončić duguje bilo kakav porez.

Još gore u svojoj teatralnosti Pećanin je – vjerovali ili ne – prijetio sudiji da će skočiti kroz prozor ako bude osuđen za iznošenje neistina.

Kompanija „Avaz“ će, svakako, tražiti veliko finansijsko obeštećenje, od vlasnika N1 televizije, ali i pojedinih portala koji pokušavaju da montiraju afere u režiji čovjeka radikalnih shvatanja i tajnog vlasnika Al Šidija i mnogih drugih kompanija u Bosni i Hercegovini, Turskoj te drugim istočnim destinacijama.

Čovjek koji se javno hvali da je povratio utjecaj na pravosuđe je, i preko Osmicinih jarana šuškića, organizirao da se završena pravna stvar na kriminalan način opet želi reaktivirati i praktično  se pokušava izmanipulirati Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu da procesuira stvari koje su završene pravnosažno na Sudu. 

O tome će kompanija „Avaz“ upoznati i sve relevantne međunarodne adrese. 

LIDER