branje malina0
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
Kurbani 2021

Pored visokih temperatura koje malinarima u Ivanjici i okolini znatno otežavaju rad pri i utiču na kvalitet roda, dodatan teret stvara im sve češća krađa, jer su na cijenu od 420 dinara (7 KM) „noćni berači“ u punom jeku.

Osim što ljudima kradu zrele maline, u brzini im lome stabljike i time prouzrokuju još veću štetu. Neki su spremni da u svoje njive stave video nadzor, drugi organizuju čuvanje malina tokom noći, a oni što nisu u mogućnosti da se zaštite od lopova – sa strahom dočekuju novo jutro, jer ne znaju kakav će prizor ugledati ujutro.

Nije rijetkost da nestanu i pune gajbice malina, ako su ostavljene na vidnom mjestu, pa se jedom Ivanjičaninu dogodilo da jutarnju berbu, koju je ostavio pokraj malinjaka, pri izlasku iz reda nije zatekao.

Zbog sve češih krađa i policija u noćnim satima obilazi kritična mesta. Uzgajivači kažu da ne mogu sve da postignu, jer se preko dana „peku na suncu“ kako bi ubrali maline, a onda još treba i da dežuraju noću.

Pored štete prouzrokovane krađom, još veća šteta se načini prilikom lomljenja stabljika.

„Nek i kradu, samo nek ne lome“, poručuju proizvođači.

Inače, ovogodišnja cijena maline pogoduje proizvođačima u našoj zemlji, i ona je najviša do sada. S druge strane, zbog tog skoka srpski seljaci imaju problem sa sve učestalijom krađom ovog voća.