Novi detalji skandala u Barseloni: Sudijama kupovali pršutu i tostere

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Španski mediji objavili su nove šokantne detalje skandala stoljeća koji potresa Španiju.Tužilaštvo u Barseloni je prije dvije sedmice podiglo optužnicu zbog korupcije protiv Barselone te njenih bivših predsjednika Žozefa Marije Bartomeua (Josep Maria) i Sandra Rosela (Rosella). Tereti ih se da su od 2001. do 2018. Žozeo Mariji Enrikezu Negreiri (Jose Maria Enriquez), bivšem potpredsjedniku španske sudijske komisije, i njegovoj firmi platili ukupno 8,4 miliona eura.

Negreira im je zauzvrat delegirao sudije koji odgovaraju Barseloni te jamčio da će oni suditi za nju. Zanimljivo, iako je u razdoblju za koje se Barselonu tereti da je plaćala sudije njen predsjednik u prvom mandatu (2003.-2010.) bio i onaj aktuelni Žoan Laporta (Joan), on nije osumnjičen za taj kriminal. Usprkos tome, Javier Tebas, šef La Lige, izjavio je da Laporta mora dati ostavku.

“El Mundo”, jedan od najuglednijih evropskih dnevnih listova, objavio je račune Negreirine kompanije, koji dokazuju da je novac od Barselone koristio da sudijama kupuje razne poklone – ulaznice, ali i pršute te tostere. To se otkrilo pregledom računa koje je u sklopu istrage protiv Barselone izuzela španska Porezna uprava.

“Ok Diario”, s druge strane, objavljuje, a svi španski mediji prenose, WhatsApp poruke koje je 2017. Havijer Enrikez (Javier Enriquez), sin korumpiranog visokog sudijskog dužnosnika, slao Albertu Soleru, tadašnjem direktoru Barselone. U njima se hvali da je Žil Mancano (Gil Manzano), španski internacionalni sudija, namjerno sudio na štetu Atletika i, naravno, samim tim u korist Barselone, na revanšu polufinala Kupa kralja.

Sin korumpiranog sudijskog dužnosnika direktoru Barse nakon skandala u polufinalu kupa 2017.: 

– Sve je sudio za vas, ali preočito.

Avaz