Novi detalji tragedije: Eksplodirala boca s kisikom, tokom izgradnje bolnice bilo nepravilnosti

873x400 6
Podijelite vijest

Najmanje 14 osoba poginulo u stravičnom požaru u privremenoj Covid bolnici u sjevernomakedonskom gradu Tetovu, objavile su tamošnje vlasti.

Tijela žrtava prevezena su u forenzički centar, a pokrenuta je i istraga nesreće.

U buktinji koja je izbila u srijedu uvečer ima i puno povrijeđenih koji su tokom noći prebačeni u bolnicu u Skoplju.

Do požara je došlo oko 21 sat, a iako su na mjesto stravične tragedije odmah stigle hitne službe i vatrogasci, privremena bolnica je potpuno izgorjela.

Lokalni mediji javljaju kako uviđaj na zgarištu vrši troje javnih tužitelja iz Tetova, kao i dvoje iz Skoplja, prenosi “Jutarnji list”.

Tačan uzrok izbijanja požara bit će poznat nakon istrage, ali sve je izvjesnije da će se špekulacije o eksploziji boce za kisik pokazati kao istinite.

Šef Covid bolnice Gzim Nuredini je za A1 + izjavio sinoć kako još broje poginule u požaru i pokušavaju da ustanove njihove identitete.

Neki lokalni mediji objavili su kako bi broj stradalih mogao da bude veći od 30.

– Požar je izazvala eksplozija. Vatra je ugašena, ali i mnogi životi su ugašeni – rekao je sjevernomakedonski premijer Zoran Zaev koji je stigao na mjesto tragedije.

Sumnja se da je do požara došlo kada je eksplodirala boca s kisikom.

Bolnica u Tetovu koja je izgorjela sinoć izgrađena je nedavno, a još prilikom njene izgradnje u aprilu ove godine prijavljene su nepravilnosti.

Kako prenosi makedonski portal Alsat na albanskom jeziku, prijavljene greške odnosile su se na neke infrastrukturne radove, za koje je kompanija koja je izvodila građevinske radove rekla da će ih ispraviti.

U požaru je stradalo najmanje 14 osoba, a veliki broj njih je povrijeđen.

Prema pisanju portala Telma vatra je rušila sve pred sobom, čak i metalne cijevi za vodovod, kao i jedno vozilo udaljeno nekoliko metara od bolnice.

Vlada Sjeverne Makedonije zakazala je za danas vanrednu sjednicu zbog požara.


Podijelite vijest