NOVI DETALJI UTAPANJA: Armin Gazić naišao je na dvije smrtonosne prepreke

Iako je slovio za jednog od naših najboljih alpinista i izvojevao brojne podvige u svijetu alpinizma, ali i preživio pad s visine od 50 metara na planini Prenj, Neretva, odnosno, vožnja kajakom ovom rijekom, nažalost, bila je kobna za mladog Armina Gazića. 

Za razliku od njegovih dvoje prijatelja, koji su zajedno s njim bili u jednom kajaku i koji su nakon prevrtanja ispred Bunskih kanala, jednog od najopasnijih dijelova Neretve, uspjeli isplivati do obale, Rođeni Zeničanin sa sarajevskom adresom izgubio je život. 

Nažalost, pred ovim 29-godišnjakom su se, praktično, ispriječile dvije smrtnosne prepreke. Njegovo tijelo je ostalo zarobljeno u sifonu s cjedilom ispod mjesta prevrtanja čamca. 

Te dvije prepreke, kako su nam kazali iz Gorske službe spašavanja u Bosni i Hercegovini, čiji su pripadnici angažirani u akciji potrage, nemoguće je izbjeći. 

S jedne strane to je rupa u stijeni, a s druge mjesto s naplavinama drveća i to su mjesta kroz koje ljudsko tijelo ne može proći.

Stoga je i akcija izvlačenja tijela u kojoj su učestvovali ISS Mostar, GSS Mostar, HGSS Mostar i HGSS Čapljina, a koju je vodio Goran Mitrić, bila izuzetno kompleksna i opasna. Praktično, bila je jedna od najzahtjevnijih koju su do sada izveli pripadnici GSS u BiH.

Iz GSS u BiH upozoravaju kupače i kajakaše na smrtnu opasnost sifona i cijedila u koritu rijeke Neretve čak i za iskusne plivače i sportaše. 

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE