Portal 072info

Novi dokazi o trajanju imuniteta na kovid-19

shutterstock 761873647
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mala, ali ključna studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazala je da ćelijski imunitet na pandemijski SARS-CoV-2 virus kod osoba koje su preboljele blagi ili asimptomatski oblik kovida-19 postoji i šest meseci nakon bolesti.

Istraživanje je sprovedeno na 100 osoba oboljelih od kovida-19 koje nisu bile hospitalizovane.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Naučnici koji su predstavili rezultate istraživanja kažu da su oni umirujući, ali ne znače da se ljudi u rijetkim slučajevima ne mogu ponovno zaraziti tom bolešću.

Iako ovi rezultati u nama bude oprezni optimizam u pogledu jačine i trajanja imuniteta stečenog nakon zaraze virusom SARS-CoV-2, oni su samo jedan djelić slagalice”, rekao je profesor hematologije sa Univerziteta u Birmingemu, Pol Mos, koji je i vodio studiju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Još moramo mnogo toga da otkrijemo prije nego što budemo do kraja razumjeli kako djeluje imunitet na kovid-19″, dodao je profesor.

Stručnjaci koji nisu direktno učestvovali u studiji kažu da je otkriće bitno i da je jedna od brojnih novih saznanja o mogućem imunitetu na kovid-19.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tokom studije, koja još nije prošla ocjene drugih stručnjaka, analizirani su uzorci krvi 100 pacijenata šest mjeseci nakon što su preboljeli blagi ili asimptomatski oblik bolesti.

Rezultati studije pokazuju da je nivo antitela pao, ali je reakcija T-ćelija, drugog ključnog dijela imunološkog sistema, ostala snažna.

Osim toga, studija je pokazala da se reakcija T-ćelija razlikuje i da je znatno jača kod osoba koje su razvile simptome bolesti, nego kod onih koji nisu imali nikakvih simptoma kada su se zarazili.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema istraživačima, to može da se tumači na dva načina: moguće je da snažniji ćelijski imunitet pruža bolju zaštitu od ponovne zaraze osobama koje su razvile simptome; odnosno da se asimptomatski bolesnici lakše bore protiv virusa i bez snažne imunoreakcije.

Ovi rezultati pokazuju da nekoliko mjeseci nakon zaraze, iako nivo antitijela pada ispod nivoa koji je moguće otkriti, još uvijek postoji određeni stepen imuniteta na bolest, rekao je šef katedre za imunologiju londonskoga Imperial Koledža Čarls Bengam.

To je dugoročno dobra vijest – i u smislu razvoja vakcina i mogućnosti dugoročne zaštite od ponovne zaraze”, smatra profesorka imunologije i infektologije Eleonor Rili sa Univerziteta u Edinburgu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Međutim, kako je profesorka naglasila,  još se ne zna da li su osobe koje su obuhvaćene ovim istraživanjem zaštićene od ponovne zaraze. Iako se širom svijeta koronavirusom zarazilo više od 46 miliona ljudi, vrlo je mali broj potvrđenih slučajeva reinfekcije.

N1

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME