elektricni auto 750x409 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Europska komisija predložila je danas najambicioznije zakonske promjene koje imaju za cilj borbu protiv klimatskog uništavanja planeta, odnosno vode prema postizanju klimatske neutralnosti Europske unije do 2050.

Zakoni uključuju planove oporezivanja avionskog goriva i učinkovite zabrane prodaje automobila na benzinski i dizelski pogon u roku od 20 godina.

Međutim, tome će vjerojatno prethoditi višemjesečni pregovori, javlja BBC.

Navedeni planovi su potegnuli ozbiljne sukobe unutar same Europske komisije, dok su se radile posljednje izmjene, rekli su izvori za agenciju AFP.

“Djelujući sada možemo učiniti stvari na drugi način … i odabrati bolji, zdraviji i prosperitetniji način za budućnost”, rekla je u srijedu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

“Naša je generacijska zadaća osigurati dobrobit ne samo naše generacije, već i naše djece i unuka. Europa je spremna voditi na tom putu”, dodala je.

Mjere predviđene novim zakonima će vjerojatno povećati račune za grijanje kućanstava, te povećati troškove letova u EU. Ljudima će biti dostupna financijska pomoć za postavljanje izolacije i druge dugoročne promjene u svojim domovima.