Novi iPhone sa očitavanjem otiska prsta

Novi iPhone sa očitavanjem otiska prsta

v119002

Američka kompanija bi 10. septembra trebalo da predstavi model koji donosi minimalne novine, a najveća je otključavanje pomoću skenera.

Minimalne novine

Novi „Appleov“ model smartphonea iPhone 5S, koji cio svijet s nestrpljenjem očekuje, trebalo bi da bude predstavljen sljedeće nedjelje, 10. septembra. Iako američka kompanija strogo čuva detalje, nešto je ipak procurilo u javnost, poput boje, oblika kućišta i veličine ekrana. Uprkos tome što je na prvi pogled novi model isti kao prethodni, on bi, prema glasinama, trebalo da donese jednu važnu novinu – senzor za očitavanje otiska prsta.

I u zlatnoj boji

Ako se obistine navodi s tehnoloških sajtova, novi iPhone trebalo bi da donese najveći novitet, čitač otiska prsta. Mnogi tvrde da će se nalaziti odmah ispod dugmeta Home i da bi mogao biti korišćen za povećanje bezbjednosti i izbjegavanje korišćenja klasičnih šifri.

Takođe, ukoliko su sve glasine istinite, „Apple“ će iPhone liniju zapravo podijeliti u dvije – plastičan, jeftiniji iPhone 5C u raznim bojama i malo skuplji i kvalitetniji iPhone 5S, koji je naizgled identičan kao model iz 2012.

Prošlogodišnji iPhone 5 nije predstavljao veliku revoluciju, ali bile su primjetne određene inženjerske promjene u odnosu na iPhone 4 i 4S. S druge strane, 5S bi trebalo da izgleda skoro isto kao model iz prošle godine.

To bi ovogodišnje predstavljanje moglo da pretvori u jedno od dosadnijih, ali to je već poznat tok stvari – novi dizajn iPhonea jedne godine, malo unaprijeđena verzija sljedeće.

Ekran će najvjerovatnije ostati iste veličine – četiri inča sa istom Retina rezolucijom.

Doduše, očekuje se još jedna novina. Na internetu su se pojavile fotografije iPhonea u zlatnoj boji. Srećom, za razliku od prvih verzija, zlatni iPhone najvjerovatnije će biti malo umjereniji, boje šampanjca. Tu su još i standardna crna i bijela, a priča se i o sivom (srebrnom) modelu, što bi moglo da ima smisla jer bi se spoljašnja oštećenja manje vidjela.

Ukoliko su glasine tačne, može se očekivati novi LED blic, a s njim i nova kamera.

Bolja baterija

IPhone 5S takođe bi trebalo da ima Appleov naredni A7 procesor, što nije veliko iznenađenje. Naime, iPhone 4 imao je A4, 4S – A5, a iPhone 5 – A6. Vjeruje se da će novi model imati dual core procesor, s naglašenom brzinom sistema.

Novi uređaj imaće vjerovatno iOS 7, a mogao bi donijeti i povećanu internu memoriju od 128 GB, dok bi najpoželjnije unapređenje moglo biti duže trajanje baterije.

Tradicionalno cijena uvijek ista

Kad je o cijeni riječ, kod „Applea“ nema mnogo iznenađenja. Već godinama cijena novog iPhonea iznosi 199, 299 i 399 dolara, u zavisnosti od veličine memorije, što može da se očekuje i ove godine.

Izvor: Kurir

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica