Novi izvještaj Svjetske banke o BiH: Oporavak zavisi o sposbnosti vlasti da ubrzaju vakcinaciju

d 4
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Svjetska banka objavila je danas svoj najnoviji izvještaj o stanju ekonomija u Evropi i Cetralnoj Aziji, a s fokusom na oporavak nakon pandemije koronavirusa.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na BiH, analitičari Svjetske banke naveli su da se predviđa kako će realni BDP BIH porasti 4 posto u 2021. godini, ali i usporiti na oko 3 posto u srednjem roku.

Ubrzati vakcinaciju

– Povrat će djelomično ovisiti o tome koliko su vlasti uspjele u ubrzanju vakcinaciju odrasle populacije, koja trenutno iznosi 27,2 posto. Kako se utjecaj pandemije smanjuje, očekuje se da će ekonomski program, koji ispunjava prioritete za pristupanje EU, dobiti potrebnu pažnju. Predviđeno je da će najavljena ulaganja u energiju i infrastrukturu voditi fazu oporavka zajedno s daljim povećanjem privatne potrošnje potaknute doznakama iz inozemstva… – navedeno je u izvještaju.

ČITAJ JOŠ:  SpaceX priprema prvo lansiranje rakete u orbitu s ljudskom posadom

Dodali su da zaštita bankarskog sektora ostaje ključna jer se puni utjecaj moratorija na otplatu kredita tek treba procijeniti.

– Uprkos jačoj privatnoj potrošnji, vanjski bilansi će se poboljšati zahvaljujući snažnom rastu izvoza. Iako će se prihodi postupno oporavljati, očekuje se da će se fiskalni deficit vratiti na suficit tek 2023. godine – naglašeno je.

Prema mišljenju analitičara, planirano povećanje ulaganja u energetiku, infrastrukturu i turizam trebalo bi podržati otvaranje novih radnih mjesta nakon krize.

ČITAJ JOŠ:  "FlyBosnia" se obavezala prevući svih 100 respiratora, sada od Hodžića traže još 298.000 KM

Ograničen pristup međunarodnim tržištima

– Uz ograničen pristup međunarodnim tržištima, vlasti će se i dalje oslanjati na podršku međunarodnih finansijskih institucija – navedeno je.

Dodao je se da rješavanje uskih grla koja uzrokuju dugotrajnu nezaposlenost i prioriteti za pristupanje EU ostaju važni izazovi na razvojnom putu zemlje i putu ka članstvu u EU.

– Dva glavna rizika dominiraju. Prvo, produženi štetni uticaj pandemije u zemlji i inostranstvu mogao bi se pretočiti u usporavanje srednjeročnih stopa rasta i odgovarajuće pogoršanje radnih mjesta i prihoda domaćinstava. Drugo, politički zastoj mogao bi negativno uticati na implementaciju usvojenog društveno-ekonomskog programa potrebnog za rješavanje razvojnih izazova – smatraju analitičari Svjetske banke.

ČITAJ JOŠ:  U Srbiji tokom vikenda rade samo prodavnice prehrambene robe, apoteke i benzinske pumpe
GODISNJICA
MARKETING