Novi komandant Sirski ima novi plan: Kako će izgledati asimetrični rat Ukrajine i Rusije

Novi komandant Sirski ima novi plan: Kako će izgledati asimetrični rat Ukrajine i Rusije

Novi ukrajinski komandant Oleksandr Sirski najavio je novu strategiju ratovanja protiv ruskih snaga, i to nakon što je obilježena druga godišnjica početka agresije Rusije na ovu državu.

Riječ je o asimetričnom ratovanju, odnosno modelu kombiniranih operacija kojima je, prema pravilu, oduvijek naklonjena slabija strana pri čemu se time nastoji iscrpljujućim operacijama umanjiti tehničko-tehnološka superiornost nadmoćnijeg neprijatelja.

Protuzračna odbrana

Svaki rat u ljudskoj historiji je asimetričan prema omjeru snaga i sposobnosti, ali asimetričnost sukoba pa i samo asimetrično ratovanje se javlja kao odgovor taktike, operatike i strategije ratovanja na konvencionalne modele ratovanja.

Prije svega, na defanzivnom planu ukrajinske snage uveliko već rade na inžinjerijskoj pripremi ešaloniranih linija odbrane po dubini, kako bi se izbjegao domino efekt pada linija na sektorima. Artiljerija će se još više usmjeriti na „kontrabatiranje“ ruskih snaga, dakle, ukrajinska artiljerija će biti usmjerena na otkrivanje vatrenih položaja ruske artiljerije putem protuartiljerijskih radara.

S druge strane, na odbrambenim položajima mora doći do rotacije snaga koje su iznijele odbranu svih sektora fronta, ta rotacija je naročito potrebna na donbaskom pravcu. Ofanzivne operacije će prioritetno izvoditi Snage za specijalne operacije koje će dubokim upadima u rusku pozadinu diverzijama sadjejstvovati sa sabotažama ruskih i ukrajinskih partizana.

Do dolaska dugoočekivanih aviona F-16, ukrajinska avijacija će se fokusirati na taktičke udare jurišnicima Su-25 i nastojati djelovati krstarećim raketama po ruskoj infrastrukturi. Radni resurs svih aviona je prilično iscrpljen, pa je i potreba za rezervnim dijelovima sve veća, što uveliko otežava održavanje.

Prvi segment asimetričnog ratovanja zračne bitke ostat će udari po strateškoj infrastrukturi, dok će drugi zadatak imati protuzračna odbrana koja će morati preći na „zasjedna djejstva“. Rusku avijaciju će ukrajinska protuzračna odbrana pokušati „navući“ u branjeni prostor, što traži visok stepen mobilnosti i agilnosti jedinica i opreme.

Ratna mornarica

Zapravo, na Crnom moru ukrajinske snage vode asimetrično ratovanje od prvog dana s obzirom na to da Ukrajina kao država bez ratne mornarice, odnosno površinskih plovila, nanosi teške poraze trećoj najvećoj mornarici svijeta.

Rat na moru ukrajinska strana u osnovi dobija, jer je probila pomorsku blokadu i natjerala rusku mornaricu da crnomorsku flotu povuče iz Sevastopolja u Kerč. Pri tome izvoz pšenice neometano teče pomorskim putem kroz Crno more.

Novi front

Asimetrično ratovanje, koje je najavio Sirski, ne znači napuštanje frontovske borbe već, naprotiv, stvaranje novog fronta.

Taj novi front je front za asimetrična djejstva, odnosno front za udare po ekonomskoj, energetskoj, saobraćajnoj i privrednoj infrastrukturi širom Rusije. Tim operacijama omogućava se psihološki pritisak na stanovništvo Ruske Federacije.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE