Novi načelnik Ustikoline i samostalni poljoprivrednik Mujo Sofradžija: Smanjit ću sebi platu

Screenshot 2 90
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Mujo Sofradžija, samostalni poljoprivrednik iz Ustikoline uskoro će sjesti u fotelju općinskog načelnika, nakon što je odnio pobjedu na izborima sa osvojenih 285 glasova.

Novi načelnik Ustikoline u razgovoru za Klix.ba najavljuje radikalne promjene nakon 25-godišnje vlasti SDA, smanjenje vlastite, ali i plata uposlenika, te rad za narod a ne “političke elite”. Sofradžiji su na proteklim izborima podršku dali iz Naroda i pravde, a od njih očekuje pomoć u sanaciji općinskog duga od oko pola, miliona maraka.

Motiv da se uopće počne baviti politikom bio je, kaže, bunt prema stanju u državi, ali i Ustikolini.

“Nisam mogao da trpim i gledam ovakav način vladavine i odnosa prema običnim ljudima i zato sam se kandidovao da probam nešto uraditi. Što se tiče moje pobjede običan narod je to lijepo dočekao, ali postoji otpor političke elite koje je vladala Ustikolinom 25 godina”, kaže Sofradžija.

Novi načelnik do sada nije imao priliku zaraditi “državnu platu” pa ističe kako mu neće biti problem da je smanji odmah po preuzimanju funkcije. Najavljuje i rezove u općinskoj administraciji koju smatra neefikasnom te niz drugih ušteda.

“Moraju se raditi uštede, u okviru institucija su rađeni neki bahati potezi. Ustikolina je mala i nerazvijena općina. Administracija nije mogla zaraditi ni sebi, a kamoli za stanovnike. Radilo se po rodbinskim i političkim vezana, nije se radilo u korist građana. Mislim da općina treba da služi građanima i njihovim potrebama, a to je ekonomija i radna mjesta. Ustikolina je u totalnom rasulu i ovdje vlada neko haotično stanje i radna mjesta moraju biti prioritet. Mislim da je plata načelnika oko 2.000 KM i da je treba smanjiti na neki normalni nivo i načelniku i uposlenicima. Nije red prema stanovnicima da oni imaju velike plate”, smatra Sofradžija.

Ustikolina je u teškoj finansijskoj situaciji i krajnje je vrijeme za investicije, otvaranje radnih mjesta i politiku koja će zadržati ljude na ovom području, a prije svega pravedniji odnos prema građanima, smatra Sofradžija.

“Razlika između mene i drugih je poštena i iskrena namjera, ja tu nisam da bih nekom nabacio tendere. Privući ćemo investitore, treba ulagati u prosvjetu, dati šansu mladim, perspektivnim ljudima da dođu do izražaja i da svoj potencijal demonstriraju. Obećavam od 20 do 30 radnih mjesta do kraja mandata, ulaganje u proizvodnju, može i poljoprivreda. Smatram da je gradnja dvorane u Ustikolini najveći promašaj i ako bude zakonske mogućnosti promjenit ćemo joj namjenu”, kaže Sofradžija.

Tvrdi da ga pozicija načelnika neće spriječiti da se nastavi baviti poljoprivredom.

“Cijeli život se bavim poljoprivredom, to je porodična tradicija, radim i lijepo živim od toga. Iz ličnog iskustva znam da su institucija problem svega, sve donacije su išle po stranačkim i rodbinskim linijama, poljoprivrednici, ako nisu bili na pravoj strani, morali su se boriti svojim radom”, kaže Sofradžija.

Njegovu kandidaturu podržali su iz Naroda i pravde, no s druge strane ne očekuje dobar odnos viših nivoa vlasti.

“Niko se od vlade kantona nije udostojio ni poruku da mi pošalje u ovih nekoliko dana, ta saradnja će određeno vrijeme teško ići, ljudi me teško prihvataju jer ne dolazim iz političke elite”, mišljenja je Sofradžija.

O eventualnoj gradnji Hidroelektrane u Ustikolini, ističe da će biti isključivi izbor građana.

“Moj lični stav je nebitan, ali treba pitati i ostale građane, bit će kako oni odluče, a ja sam samo sluga narodu”, kaže Sofradžija.