Novi njemački zakon ubrzat će iseljavanje iz BiH

Novi njemački zakon ubrzat će iseljavanje iz BiH

Prema izjavama demografa Steva Pašalića, ukupan broj stanovnika u Bosni i Hercegovini (BiH) od 1991. godine do 2022. godine smanjen je s 4,377.033 na 2,946.301, slično broju stanovnika iz 1950. godine. Prognoze sugerišu da će ovakav trend demografskih kretanja do 2070. godine dovesti BiH u rang populacijski malih zemalja s najbržim padom broja stanovnika, procijenjujući da će taj broj pasti na svega 1,5 do 1,6 miliona.

Posebno zabrinjavajuće je iseljavanje iz BiH koje je posljednjih godina poprimilo oblik egzodusa, a očekuje se da će se situacija dodatno pogoršati s uskoro stupajućim njemačkim zakonom o imigraciji. Njemačka, suočena s potrebom za kvalifikacijskim radnicima iz inozemstva, ukida ograničenja kako bi privukla stručnjake iz “trećih zemalja” (zemalja izvan Europske unije).

Zakon o daljnjem razvoju kvalifikacijske imigracije već je stupio na snagu, a promjene će se provoditi u tri koraka do juna 2024. godine. Ova inicijativa ima za cilj smanjiti prepreke za useljavanje radnika i stručnjaka te povećati dostupnost plave karte EU-a, omogućavajući imigraciju u Njemačku bez provjere raspoloživosti domaćih radnika i bez dokaza o poznavanju jezika.

Nova pravila olakšavaju imigraciju za deficitarna zanimanja, uključujući odgojitelje, medicinske sestre i tehničare. Dodatno, ograničenje zarade je smanjeno, što bi moglo privući radnike iz BiH, gdje je demografski pad zajedno s ekonomskim izazovima potaknuo mnoge na odlazak iz zemlje.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE