Portal 072info

Novi Opelovi farovi osvjetljavaju tamo gdje vozač gleda

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kompanija Opel je objavila da razvija novu generaciju prilagodljivih farova koji osvjetljavaju tamo gdje vozač gleda.

Prema informacijama koje je objavio njemački proizvođač automobila, sistem koristi kameru sa infracrvenim senzorima i centralnim fotodiodama. Sistem skenira oči vozača više od 50 puta u sekundi tokom noći, a onda se te informacije koriste za određivanje gdje vozač gleda, kao i horizontalno i vertikalno podešavanje.

Naravno, inžinjeri moraju prevazići ljudsku prirodnu i nesvjesnu tendenciju da mijenjaju tačke u koje gledaju kako bi spriječili nekontrolisano usmjeravanje svjetlosti farova. Razvili su sofisticirani algoritam koji omogućava suptilnije pokrete.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Opelov direktor za tehnologiju osvjetljenja Ingolf Schneider je rekao da ovaj koncept ima veliki potencijal, te da se u njega mnogo ulaže. Tehnologija je još  daleko od upotrebe, no, trenutno se obavljaju finalni testovi Opelove LED matriks tehnologije, koja će omogućiti mnogo bolje osvjetljenje zahvaljujući kameri koja detektuje nadolazeća vozila. Lampice će se automatski individualno gasiti kako svjetlost ne bi zaslijepila druge vozače.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME