Novi problemi: Građani BiH opet ostaju bez novih pasoša?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Građani BiH mogli bi ponovno ostati bez knjižica za pasoša jer je njihova nabavka upitna zbog komplikacija u postupku nabavke koju je pokrenula Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), piše Večernji list BiH.

IDDEEA je još krajem aprila ove godine raspisala nabavku za obrasce knjižica za putovnice, ali je ona poništena nakon žalbe kompanija Sirius i Thales DIS France, i to tek krajem augusta.

Agencija je početkom septembra raspisala novu nabavku kojom propisuje da je rok za prijam ponuda 25. oktobra, ali i na taj konkurs žalbu ponovno ulaže Thales DIS France, no ovaj put Ured za razmatranje žalbi BiH je odbija.

IDDEEA je zbog najnovije žalbe na natječajnu dokumentaciju produžila rok za dostavljanje i otvaranje ponuda za nabavku knjižica za putovnice do 27. decembra, piše Capital.

S obzirom na to da je postupak nabave knjižica zbog uloženih žalbi morao biti obustavljen, nabavka se od kraja aprila oduljila na kraj decembra, a ako neko od ponuđača ponovno uloži žalbu, taj proces mogao bi se još prolongirati te bi postalo već gotovo sasvim izvjesno da će građani BiH ostati bez novih pasoša.

Važno je napomenuti da ugovor za isporuku knjižica za putovnice koji IDDEEA trenutačno ima vrijedi do marta iduće godine te, ako do tada ne sklopi novi, građani neće moći zamijeniti stare i izvaditi nove putne isprave.

Inače, IDDEEA za sljedeću godinu traži 255.000 knjižica, dok joj je za 2023. potrebno 345.000 knjižica.

Godinu kasnije taj broj povećava se na 465.000, a za 2025. zahtjeva se isporuka 535.000 knjižica.

Građani se pribojavaju da bi se mogao ponoviti scenarij iz 2017. kada je IDDEEA upravo zbog konstantnih žalbenih postupaka potrošila cijelu godinu na nabavu knjižica za putovnice.

Te, 2017. zbog nemogućnosti provođenja natječaja, građani BiH jedno su vrijeme bili bez knjižica za pasoše jer IDDEEA nije uspijevala u zakonom zadanom roku od mjesec dana isporučiti putovnice građanima koji su ih tražili.

Nakon tog problema i zastoja u izdavanju putovnica, IDDEEA je bila primorana provesti pregovarački postupak na kojem je s kompanijom Mühlbauer, a koja je i do tada nabavljala knjižice za pasoše, sklopila novi ugovor na godinu dana.

Taj ugovor istekao je u martu 2018. Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH i kompanija Mühlbauer potpisale su u martu 2018. u Banjoj Luci ugovor o nabavi knjižica za putovnice. Vrijednost ugovora koji vrijedi četiri godine iznosio je 28,47 milijuna KM. Dakle, istječe u martu sljedeće godine. Građanima ostaje nadati se da će nadležni na vrijeme riješiti novi ugovor te da zbog isteka postojećih putovnica neće ostati “zarobljeni” u BiH, piše Večernji.