Portal 072info

Novi projekat Vlade FBiH: Svi dokumenti o vlasništvu se objedinjuju na jedno mjesto

Novim Zakonskim rješenjem Federalna uprava za geodetske poslove postala bi Agencija za nekretnine i preuzela bi poslove katastra i zemljišnih knjiga

 

Vlada FBiH usvojila je prednacrt Zakona o premjeru i registraciji nekretnina. Cilj je objediniti katastar i zemljišne knjige čime bi se osigurala pouzdanost podataka, ali i pojednostavile procedure utvrđivanja i dokazivanja vlasništva, prenosi Vecernji.ba. Katastrom i zemljišnim knjigama upravljala bi Agencija za nekretnine ili sadašnja Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, javlja TV1.

Na jednom mjestu i s jednim dokumentom dokazati sve podatke o nekretnini, plan je Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. U tom pravcu inicirali su novo zakonsko rješenje koje je naišlo na podršku federalne Vlade.

“Mi trenutno u Federaciji imamo s jedne strane evidenciju nekretnina kojom se bavi katastar i koji su pri općinskim jedinicama lokalne samouprave i imamo evidenciju vlasništva koju vodi sud, za nas nepotrebno da se na dva mjesta vode dvije evidencije”, pojašnjava Željko Obradović, direktor FGU. Nerijetko podaci iz dvije evidencije se ne podudaraju. “Imamo neujednačen katastar i gruntovnicu, pa nepotpisano zemljište na nasljednike, pola nam je zemlje na mrtvim ljudima, pa glavni vodovi plina, vode i struje na zemlji na kojoj nisu dobili dozvolu”, za TV1 pojasnio je Senaid Memić, načelnik općine Ilidža. Slične probleme naći ćemo u svim općinama. Problem imaju građani ali i potencijalni investitori. Primjer je prodaja imovine tvrtke Alhos na Ilidži.

“Smiješno je da Alhos nije imao 34 duluma zemlje. Imao je u papirima, realno je imao 21. 5 duluma je po sustavu neprivođenja namjeni netko prije uzeo, 5-6 duluma je uzela općina kada je pravila put i vlasnici su cijelo vrijeme plaćali 34 duluma zemlje, a imali 21”, istaknuo je Memić za TV1. Novim Zakonskim rješenjem Federalna uprava za geodetske poslove postala bi Agencija za nekretnine i preuzela bi poslove katastra i zemljišnih knjiga. Do sada to je radilo 111 institucija, 79 lokalnih zajednica i 32 zemljišno-knjižna ureda. Zamjenilo bi ih 11 ispostava Agencije za nekretnine, a prvi put u svim općinama bi bili dostupni podaci iz zemljišnih knjiga. Otpori postoje, posebno u Sarajevskoj županiji. Ranije pokrenuti projekt usuglašavanja katastra i zemljišnih knjiga u 24 općine, trebao bi biti dokaz opravdanosti prijedloga, tvrde u Upravi za geodetske poslove. “Ovaj projekt će do 2018. riješiti problem neusuglašenosti podataka u gradskim sredinama”, smatra Željko Obradović. Federalna uprava je digitalizacijom katastra već stvorila pretpostavke uvida u sve parcele putem interneta, čime prednjači u regiji. Novim zakonom otišlo bi se korak dalje.

Podijelite članak