A04C37B9 B26B 437C 9720 7121F7B722F3
AUTOR: K.H.
DATUM: stu 12, 2021 @ 9:05
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Ministarstvo unutrašnjih poslova USK krenulo je u projekat instalacije novih, savremenih stacionarnih radarskih sistema, koji će pooštriti kontrole u saobraćaju na području ovoga kantona, pišu Nezavisne.

NER FIT

Na ovaj način unaprijedit će se postojeći sistemi kojima se vrši kontrola prometa, a radi se o višenamjenskim kamerama koje bilježe dodatne saobraćajne prekršaje.

Sveobuhvatna kontrola u saobraćaju

Trenutno ovakvi sistemi postoje na dvije lokacije na području grada Bihaća, a u narednom periodu bit će instalirani na području svih gradova i općina u USK.

– Riječ je o sistemima koji će omogućiti sveobuhvatnu kontrolu u saobraćaju. Na osnovu njih moći će se ustanoviti ko upravlja vozilom, da li vozač koristi sigurnosni pojas, da li eventualno koristi mobitel prilikom vožnje, te će se na taj način kontrolisati svi aspekti vezani za sigurnost u saobraćaju. Sve ove informacije će se automatski slati u server, a potom će se detektovati te će policijski službenici upućivati naloge prekršiocima propisa – kaže Adnan Beganović, portparol MUP-a USK.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Nesavjesni vozači

On je istakao kako će spomenute kamere biti postavljene i na raskrsnicama u gradskim područjima gdje postoje semafori kako bi se evidentirali i prolasci nesavjesnih vozača kroz crveno svjetlo.

Inače, postojeći radarski sistemi za kontrolu saobraćaja na ovim prostorima su starijeg tipa i njima se evidentira jedino kršenje propisanog ograničenja brzine.

LIDER