Screenshot 5 32
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 17, 2021 @ 10:00
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Federalna agencija za mreže je privremeno obustavila proceduru za odobravanje transporta gasa kroz Sjeverni tok 2, što znači da transport gasa kroz ovaj gasovod koji preko Baltičkog mora vodi na njemačko unutrašnje tržište, nije dozvoljen. Ovo je izazvalo dodatnu zabrinutost na tržištu.

NER FIT

Prema Federalnoj agenciji za mreže, švicarska kompanija Nord Stream 2 AG, koju podržava ruska gasna kompanija Gazprom, odlučila je osnovati podružnicu samo za njemački dio gasovoda kako bi postala vlasnik tog dijela gasovoda kojim bi i upravljala. Međutim, potrebni proces certifikacije je suspendovan dok se ne završi prijenos osnovnih sredstava i ljudskih resursa podružnici, navodi se u saopćenju.

No, njemački Spiegel navodi da čak i kad bi Federalna agencija za mreže dala zeleno svjetlo, i dalje Evropska komisija ima u planu raditi svoju reviziju, a što bi moglo potrajati i do četiri mjeseca. Nakon toga, Federalna agencija za mreže bi ponovo imala dva mjeseca za eventualnu konačnu ovjeru.

Iz Societe Generale su nedavno kazali kako bi ubrzavanje odobrenja za ovaj plinovod znatno ublažilo zabrinutost, dok stručnjaci poručuju da bi isporuka ovim plinovodom regulisala tržište u velikoj mjeri.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Dokaz da su stručnjaci govorili istinu je činjenica da je ova vijest o suspendovanju certifikata za Sjeverni tok 2 izazvala pometnju među evropskim veletrgovcima plina.

Naime, na holandskom referentnom tržištu TTF, cijena fjučers ugovora za isporuku prirodnog gasa u decembru naglo je porasla. Ujutro je bila oko 88 eura po megavat-satu, što je oko 10 posto više nego u ponedjeljak uvečer.

Inače, Sjeverni tok 2 je odavno završen i Rusija već neko vrijeme čeka na upotrebnu dozvolu za ovaj gasovod.

Mnogi smatraju da su nedavno divljanje cijena i obustava isporuke plina ka Njemačkoj povezani sa ruskim čekanjem na odobrenje ovog plinovoda. Evropski lideri čak smatraju da je Rusija namjerno napravila pometnju na tržištu kako bi izvršila pritisak na Njemačku i EU da što prije dozvole transport preko Sjevernog toka 2.

LIDER