8251C21F 0059 41BA 8049 9FD61A910CD6
AUTOR: K.H.
DATUM: pro 7, 2021 @ 14:45
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Novi satelitski snimci prikazuju grupisanje ruske vojske na strateškim lokacijama u zapadnom dijelu Rusije nedaleko od granice s Ukrajinom, kao i na jednoj lokaciji na Krimu, piše klix.ba.

Snimke je ustupila kompanija Maxer Technologies, a oni prikazuju brojne ruske taktičke borbene grupe, uključujući osoblje i opremu poput tenkova, artiljerije te oklopnih transportnih vozila u području Pogonovo namijenjeno treninzima, kao i Jelnji u Rusiji te mjestu Novoozerne na Krimu. Snimci su nastali u novembru te su zabrinuli SAD i NATO da bi Rusija mogla izvršiti invaziju na Ukrajinu.

Nakon što su vježbe nedaleko od Ukrajine “upalile alarme”, tenzije su splasnule, no alarm se ponovo javlja jer su značajne ruske trupe uočene dok se okupljaju nekoliko stotina kilometara od ukrajinske granice.

Američki State Department i zvaničnici Pentagona su javno kritikovali aktivnosti Rusije te su izrazili zabrinutost zbog manjka transparentnosti o razlozima povećanja vojne snage.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Krajem novembra je Bloomberg objavio da su SAD zabrinute zbog mogućnosti invazije, a obavještajni podaci su ukazivali na to da Rusija pozicionira snage za invaziju na Ukrajinu iz nekoliko pravaca.

“Ne bih umanjivao važnost ovoga. Povećanje vojne snage je prilično značajno”, izjavio je bivši CIA-in vojni analitičar i ekspert za Rusiju Jeffrey Edmonds.

“Mislim da postoji realna mogućnost”, kazao je Jim Townsend, bivši zvaničnik Pentagona i NATO-a te ekspert za sigurnost.

Administracija američkog predsjednika Joea BIdena je prošle sedmice saopćila da obavještajni podaci ukazuju na to da bi Rusija mogla izvršiti invaziju početkom naredne godine sa 175.000 vojnika.

Rusija je odbacila navode o planiranju invazije.

LIDER