Novi simptom dugog COVID-a pogađa samo žene i izgleda ovako

menstruacija zena homeremedyhacks

Alarmantan je broj ljudi širom svijeta koji pati od simptoma dugog COVID-a, a listi sve dužih simptoma sada se pridružio još jedan, karakterističan za žene. 

Hroničan umor, kratak dah, glavobolja, samo su neki od čestih simptoma dugog kovida. Sada, kako prenosi The Sun, postoji još jedan, karakterističan samo za žene. 

Neke žene prijavljuju da su nakon preležanog COVID-a suočene sa neredovnim ciklusima i neuobičajeno velikim krvnim ugrušcima.

Žena po imenu Rouz kaže za Medical News Today da je u osam mjeseci, koliko je prošlo od njene infekcije COVID-om, imala svega pet ciklusa. Druga žena, po imenu Bjanka, svjedoči da je nakon preležanog koronavirusa suočena s neuobičajeno velikim krvnim ugrušcima, kakvi ranije nisu bili.

Žena po imenu Edit kaže sljedeće: “Moja menstruacija je potpuno drugačija nakon COVID-a. Potpuno mi se poremetio i kalendar, i vrijeme trajanja i intenzitet i nivoi bola. Sada je sve nepredvidivo”.

Ljekari i dalje nemaju objašnjenje za promjene u ciklusu, ali pretpostavljaju da virus, budući da je sistemski, na neki način napada i ženske reproduktivne organe.

Dr Linda Fen, asistent profesora ginekologije na Jejlu kaže da se nauka još uvijek nije podrobno bavila ovim pitanjem, ali kaže i da postoji “biološka mogućnost” da virus napada jajnike.

Jedna manja studija obavljena u Kini i objavljena u časopisu Reproductive BioMedicine Online, pokazala je da je 25 posto pacijentkinja s COVID-om iskusila promjene u ciklusu nakon toga. Od 117 učesnica, od kojih su sve bile pacijentkinje Tongji bolnice u Šangaju, 30 posto njih prijavilo je da im je ciklus nakon COVID-a obilniji ili manje obilan nego inače, piše Blic.rs

“Nije neuobičajeno da viralne infekcije ostavljaju traga na ženske hormone, menstruaciju i plodnost”, kaže ginekolog dr Šri Data, dodajući da se nauka još uvijek nije detaljno bavila uticajem COVID-a na žensko zdravlje, te da će se studije o tome tek raditi.

“Najočitiji odgovor je da je ova bolest veoma stresna po opće zdravlje, te da u takvim situacijama tijelo prestaje sa svim funkcijama koje nisu presudne za preživljavanje. Tako, kada je tijelo usmjereno na čisto preživljavanje, ne rasipa energiju na hormone”, kaže ova doktorica.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE