AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Vršnjačko nasilje je vrlo česta tema u posljednje vrijeme, a nažalost, sve je više slučajeva gdje su učenici zlostavljani od strane drugih školaraca. Ovoga puta je riječ o događaju u Osnovnoj školi 6. mart u Hadžićima, a majka svog djeteta kaže kako više ne zna šta da radi, te da je primorana da putem jednog foruma na Facebooku objelodani cijeli slučaj.

Devetogodišnji dječak Emin K. vratio se okrvavljene glave kući iz škole. Povrede srećom nisu toliko ozbiljne, riječ je o površinskim ranama, ali to ni najmanje ne umanjuje ozbiljnost situacije.

– Dijete pošaljete u školu normalno i zdravo i pogledajte kakvo mi dođe iz Binježeva iz škole od dječaka koji od prvog razreda ga napada i ne njega nego čitav razred, općini stavljala na stranicu šta se dešava oni obrisali, e sad je u policiji sve…pa ćemo vidjeti dokle više moje dijete da se maltretira. A i druga djeca su tu bila koja su doživjela stres zbog krvi – , napisala je na svom Facebook profilu ogorčena majka napadnutog dječaka Minela Stanić.

Pojasnila je da ovo nije prvi slučaj nasilja nad njenim sinom, od strane vršnjaka Mirsada.

– Ovo se dešava po ko zna koji put…Gurnuo ga je na šporet u koji je udario glavom. Udario ga u tek operisanu ranu. Zabio mu olovku u ruku, gurnuo ga na špic stola… –

Škola, općina i socijalne službe do sada su ignorisale ponašanje problematičnog dječaka koji kako se saznaje od upućenih i sam živi u problematičnoj porodici, pa je vjerovatno njegova delikvencija posljedica onog što je “ponio od kuće” i neadekvatnog roditeljskog staranja.

To dijete živi s ocem, dedom, nanom i sestrom.

– Dedo mu lično govori da razbija glavu onom ko mu smeta – , navodi jedna mještanka, koja je upoznata sa navodnom situacijom u porodici.

 

– Mirsad je upozoravan više puta. Svaki put kad smo ga upozorili rekao je: “Nisam ja, nisam namjerno, neću više”. Do kada više tako? Prešao je sve granice, mora ga se nekako zaustaviti. Ako ga ne mogu smirit na lijep način, onda neka pokušaju nešto drugo, neka ga smjeste u dom da ga smire ili neku drugu familiju. Više je dosta da tri godine sviju zlostavlja”, ogorčena je još jedna građanka.

Najavljeno je da već u srijedu predstavnici vlasti namjeravaju posjetiti školu i alarmirati socijalnu službu kako bi se uključili u rješavanje ovog slučaja.

Hayat.ba