Novi slučajevi u BiH: U RS zaražene još 24 osobe, među njima i medicinska sestra

Podijelite vijest

U Republici Srpskoj registrirano je još 24 oboljelih od koronavirusa, saopćio je na vanrednoj pres-konferenciji Alen Šeranić, ministar zdravlja RS. 

Time je ukupan broj zaraženih u RS porastao na 267, dok je u Bosni i Hercegovini do ovog trenutka ukupno 490 zaraženih. 

– Urađena su ukupno 194 laboratorijska testiranja, od kojih je potvrđen virus kod 24 osobe. Radi se o 17 osoba iz Banje Luke, tri iz Laktaša i po jednoj osobi iz Bosanske Gradiške, Prijedora, Šipova i Kotor-Varoši – rekao je Šeranić.

ČITAJ JOŠ:  Čelnik WHO-a: Kraj pandemije se nazire, ali nije tako blizu

Struktura oboljelih

Kako je naveo ministar Šeranić, 10 osoba je ženskog spola, a 14 je muškaraca. 

– Kada je u pitanju starosna struktura, radi se o četiri žene srednje životne dobi, jednoj mlađoj i pet starije dobi. Šest muškaraca je srednje životne dobi, dva su mlađe i šest starije životne dobi. Od ovih, 10 osoba je hospitalizirano, dok se ostali nalaze u izolaciji – rekao je Šeranić.

Istaknuo je kako je 10 osoba iz porodičnog klastera, dio oboljelih je zaražen u kontaktu s kolegama unutar same zajednice, a osam osoba se ne može jasno izjasniti o kontaktu i načinu na koji su zaraženi. 

ČITAJ JOŠ:  Zašto su opasne ponovne zaraze koronom

Zaražena medicinska sestra

Među zaraženima je i jedna medicinska sestra iz UKC-a RS, dok su ostali njeni kontakti (kolege i pacijenti), nakon urađenog testiranja, negativni na Covid-19.

Do sada je u RS koronavirus potvrđen kod 267 osoba, dok je obavljeno 2.077 testiranja. Ukupno se 14 osoba oporavilo od Covida-19. Pod zdravstvenim nadzorom su 11.493 osobe, dok je 8.500 osoba izašlo iz nadzora. 

U UKC-u RS se liječi 105 osoba, od kojih su 42 na Infektologiji sa srednje teškom kliničkom slikom, dok je šest osoba na respiratoru. 

ČITAJ JOŠ:  Zašto su opasne ponovne zaraze koronom

Avaz


Podijelite vijest