AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

U Republici Srpskoj u protekla 24 sata evidentirano je još 25 pozitivnih osoba na koronavirus u BiH. Riječ je o testiranim osobama u Republici Srpskoj. 

Ukupno je testirano 179 uzoraka. 

Podatke je na pres-konferenciji iznio Alen Šeranić, ministar zdravstva RS. 

– Radi se o osobama gdje imamo 12 žena i 13 muškaraca, devet žena je srednje životne dobi, tri su starije životne dobi. Sedam muškaraca je srednje životne dobi, a šest starije. Dvadeset osoba je iz Banje Luke, četiri su iz Laktaša i jedna iz Šipova. Od ovih osoba, 12 ih je hospitalizirano, dok će ostali biti smješteni u izolaciju karantinskog tipa – rekao je Šeranić.

Testirani zdravstveni radnici

Šeranić je rekao i kako su testirani zdravstveni radnici koji su bili u kontaktu s doktorom i medicinskom sestrom kod kojih je ustanovljeno prisustvo infekcije Covid-19. 

– Svi njihovi kontakti iz UKC-a RS su negativni. Što se tiče samih osoba koje su pozitivne, uglavnom se radi o porodičnim klasterima – rekao je Šeranić. 

Dodao je da se javljaju i slučajevi kod kojih nije jasno ustanovljen kontakt, što znači da je virus u cirkulaciji. 

U RS je testirano ukupno 1.649 osoba, a ustanovljeno je 226 pozitivnih na koronavirus. 

Osam na respiratoru

U Kliničkom centru RS liječi se 37 osoba i riječ je o srednje teškim pacijentima oboljelim od koronavirusa, a osam osoba je na respiratoru. Na Odjelu pulmologije je 13 osoba s lakšim simptomima. 

Pod zdravstvenim nadzorom je 13.515 osoba, dok je 6.367 osoba izašlo iz zdravstvenog nadzora. 

Ministar Šeranić iznio je podatke i o situaciji u karantinima na granicama BiH. 

– Trenutno u Bosanskoj Gradišci imamo 50 osoba, od kojih je 36 sa prebivalištem u RS te 14 sa prebivalištem u FBiH. Kada je u pitanju Bosanski Šamac, tu imamo 15 osoba, 7 iz RS, 7 iz FBiH i jedna i Brčko distrikta. U Bosanskom Brodu su 4 osobe i sve su iz RS, trenutno se u karantinu Rača nalazi jedna osoba iz RS – rekao je Šeranić. 

Avaz