000 8XJ9J3 1


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Novi soj korona virusa koji se rapidnom brzinom širi Velikom Britanijom već se vjerovatno nalazi u većini ako ne i u svim europskim zemljama, tvrdi stručnjak iz oblasti zdravstva.

Neil Ferguson, direktor Centra za globalnu analizu zaraznih bolesti na Imperial Collegeu u Londonu, rekao je da su stručnjaci koji su pronašli deset slučajeva zaraze ovim sojem virusa u tako maloj zemlji kao što je Danska s relativno niskom stopom zaraze “sugerirali da je ovaj virus već ušao u veliku većinu, ako ne i sve europske zemlje u ovom trenutku“.

Ferguson je govorio o novom soju korona virusa uz mnoge druge eksperte na Komitetu za nauku i tehnologiju Velike Britanije.

Do sada je samo nekolicina slučajeva zaraze novim sojem korona virusa registrirano van Velike Britanije, tačnije u Danskoj, Nizozemskoj, Italiji, Belgiji i Islandu, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Izvan Europe, slučajevi su zasad registrirani jedino u Australiji.

Ali, britanski stručnjaci kažu kako su šanse širenja ove vrste virusa u ostalim zemljama dosta niske usljed niskih sposobnosti sekvenciranja.

Komentari dolaze nakon što je nekoliko europskih zemalja zatvorilo svoje granice prema Ujedinjenom kraljevstvu u pokušaju da zaustave širenje novog soja virusa, za kojeg dužnosnici kažu da je zarazniji i da se brzo širi u jugoistočnoj Engleskoj i u Londonu.

Novi soj virusa je identificiralo javno zdravstvo Engleske nakon istrage neobično brzog prijenosa zaraze u jugoistočnoj Engleskoj. Naučnici kažu kako s “velikim uvjerenjem” smatraju da je novi soj korona virusa prenosiviji od ostalih varijanti koronavirusa.

Trenutno se vrši niz ispitivanja kako bi se utvrdilo da li će i kako to utjecati na vakcinaciju i tretman bolesti.

N1