Portal 072info

Novi stroži propisi za provjere automobila u EU

39a27618f1dc54b80987c6706135e6b7 XL
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nova pravila Europske unije o homologaciji automobila, koja su na snagu stupila širom Evrope 1. avgusta, značajno preuređuju i pooštravaju prethodni sistem tipskih odobrenja i nadzora tržišta.

Usvojena u maju 2018. godine, nova Uredba poboljšava kvalitet i neovisnost homologacije i ispitivanja vozila, povećava provjere automobila koji se već nalaze na tržištu EU i jača cjelokupni sistem s većim evropskim nadzorom.

– Od sada će Komisija moći provoditi provjere automobila, pokretati opozive širom EU i izricati kazne do 30.000 eura po automobilu kad se prekrši zakon, rekao je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton: – Ove reforme dopunjuju naš rad na čišćoj i sigurnijoj mobilnosti, koje u izazovnom kontekstu krize zahtijevaju još više ulaganja usmjerenih u budućnost u infrastrukturu i inovacije.

Ključni elementi novih pravila EU su:

Neovisnost i kvaliteta ispitivanja prije nego što se automobil stavi na tržište: Tehničke službe koje vrše ispitivanja i preglede novih modela automobila bit će neovisno revidirane na osnovu strogih kriterija kako bi države članice dobile i zadržale njihovu oznaku. Nacionalna tijela za odobrenje tipa sada su predmet stručne provjere kako bi se osiguralo da se relevantna pravila strogo primjenjuju i provode u cijeloj EU.

Provjere automobila koji su već na tržištu: Novi okvir takođe poboljšava provjere vozila koja već kruže na tržištu i prodaju se u zastupstvima. Od sada su države članice dužne redovno testirati minimalni broj automobila i sada su u stanju poduzeti zaštitne mjere protiv nesuklađenih vozila na njihovom teritoriju, ne čekajući da tijelo koje je izdalo homologaciju poduzme mjere.

Evropski nadzor: Pored toga, Komisija je sada u mogućnosti provoditi provjere usklađenosti na vozilima u laboratorijama ili na putu. U slučajevima kada proizvođači krše zakonodavstvo o homologaciji (npr. uređaji za oštećenje ili lažne deklaracije), Komisija može naložiti opoziv širom EU i izreći sankcije tim proizvođačima u iznosu do 30.000 eura po automobilu. Do danas su samo nacionalne vlasti koje su odobrile automobil mogle izreći takve mjere.

Od usvajanja Uredbe 2018. godine, proizvođači automobila, agencije za homologaciju i druge zainteresirane strane kontinuirano rade na primjeni novih pravila i prilagođavanju strožim zahtjevima.

Komisija je osigurala dodatne resurse za Zajednički istraživački centar (JRC) da preuzme novu ulogu u nadzoru tržišta, finansirajući potrebno dodatno osoblje, operativne troškove i izgradnju dvije nove laboratorije. JRC koristi dvije nove najsavremenije laboratorije za provođenje provjera.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Indikator.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Uskoro kraj ručnim kočnicama?

072info.com

Koje boje najbolje drže cijenu polovnog automobila?

072info.com

Rusi proizveli 30 miliona “lade”

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)