Novi sukobi u Siriji nakon što je u ponoć počelo primirje

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Sukobi između pobunjenika i snaga sirijske vlade uslijedili su manje od dva sata nakon što je u petak u ponoć po lokalnom vremenu nastupilo primirje u Siriji pod nadzorom Rusije i Turske, izvijestili su posmatrači i službeni pobunjenički izvori.

Opozicijska organizacija Sirijski posmatrači za ljudska prava (Syrian Observatory for Human Rights) izvijestila je da su pobunjenici prekršili primirje i zauzeli položaje u provinciji Hama, javlja Reuters.

Prenose i izjavu glasnogovornika pobunjeničke grupe Jaish al-Nasr Muhameda Rasheeda prema čijim su riječima vladine snage prekršile dogovor granatiranjem područja u Atshanu i sela Skeik u provinciji Idlib koja graniči s Hamom.

Nacionalno primirje koje je trebalo prekinuti šestogodišnje krvoproliće u četvrtak je objavio ruski predsjednik Vladimir Putin, ključni saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, nakon dogovora s Turskom, dugogodišnjom saveznicom opozicije.

GODISNJICA
MARKETING