Portal 072info

NOVI TEST ZA PUŠAČE: Otkrijte koliko ste blizu raku pluća!

Znanstvenici su otkrili da stanice u ustima i nosu reagiraju na različito infracrveno svjetlo te ih je to dovelo do spoznaje da bi se na taj način rak pluća mogao uočiti u znatno ranijoj fazi.

Pomoću novog testa pušači bi mogli doznati vrlo rano koliki su izgledi da obole od raka. Samo u Velikoj Britaniji, svaka peta odrasla osoba puši cigarete i sve imaju povećan rizik od raka pluća.

Kod ljudi koji su posebno ranjivi na tu bolest, otkrili su znanstvenici, stanice u njihovim ustima i nosu reagiraju različito na infrcrveno svjetlo.

“Izlaganje duhanskom dimu čini se da uzrokuje različit tip ozljede u stanicama onih koji će razviti rak pluća”, ističe profesor Sam James sa Sveučilišta London.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ako možemo upotrijebiti ovaj sustav otkrivanja dovoljno rano, možda bismo mogli uočiti rak pluća u znatno ranijoj fazi ili čak informirati pojedince na povećan rizik od te bolesti”, dodao je James.

Preciznost testa britanskih znanstvenika je visokih 80 posto, prenosi Mirror. Cilj je omogućiti da jednog dana pacijenti naprave taj test jednostavnim odlaskom u ljekarnu ili kod liječnika opće prakse te da se uzorak pošalje na analizu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istraživanje je predstavljeno u Londonu na zimskom okupljanju Britanskog društva Thoracic. Idući korak jest uzeti uzorke od znatno veće kontrolne skupine te promatrati tijekom vremena kod koliko njih će se razviti bolest raka pluća.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME