Novi trag: Ubice Khashoggija koristile kompaniju koju je zaplijenio saudijski prijestolonasljednik

Screenshot 2 109

Dva privatna aviona koja je koristio saudijski tim za atentat koji je ubio i navodno raskomadao novinara Jamala Khashoggija, bila su u vlasništvu kompanije koju je prije nepunih godinu zaplijenio moćni prijestolonasljednik kraljevine Mohammeda bin Salmana.

Ovakve tvrdnje su iznijete u nedavnom podnijetim sudskim dokumentima u okviru kanadske građanske tužbe ranije ove godine. Nosili su oznaku “strogo povjerljivo”, a potpisao ih je saudijski ministar koji je prenio naredbe prijestolonasljednika, mladog faktičkog vladara Saudijske Arabije.

“Prema uputstvima Njegovog Visočanstva Prijestolonasljednika odmah odobravaju završetak potrebnih procedura za ovo”, napisao je ministar.

U prijavi je navedeno da je naloženo da se vlasništvo nad kompanijom “Sky Prime Aviation” prebaci u državni fond bogatstva od 400 milijardi dolara krajem 2017. godine. Aviokompanije su kasnije bile upletene u ubistvo Khashoggija u oktobru 2018.

Kraljevski suvereni fond bogatstva, poznat kao Javni investicioni fond, kontroliše saudijska kruna, a njime predsjedava prijestolonasljednik poznat kao MBS (Mohammed bin Salman op.a.).

Copy

Dokumente koji uspostavljaju vezu između aviona i princa podnijela je grupa kompanija u državnom vlasništvu Saudijske Arabije u okviru tužbe za pronevjeru koju su prošlog mjeseca otvorile u Kanadi protiv bivšeg najvišeg saudijskog obavještajnog zvaničnika Saada Aljabrija.

Optužbe za pronevjeru protiv Aljabrija uslijedile su nakon tužbe koju je prošle godine podnio u Washingtonu okružnom sudu protiv MBS-a. MBS-u je uručen poziv putem WhatsAppa, a u decembru je prinčev advokat zatražio od suda da odbaci slučaj.

Dokazi da je vlasništvo nad flotom privatnih aviona premješteno u fond za javna ulaganja Saudijske Arabije nisu ranije prijavljeni i pružaju još jednu vezu između Khashoggijeve smrti i MBS-a.

U oktobru 2018. godine, nedugo nakon Khashoggijevog ubistva, Wall Street Journal je, pozivajući se na ljude upoznate s tim, izvijestio da mlaznjaci “Gulfstream” koje su koristile ubice pripadaju kompaniji pod kontrolom MBS-a (Mohammeda Bin Salmana).

“Pratio bi (kompaniju) i bio bih svjestan kako je korištena. I to je samo još jedan od potencijalnih dokaza da je o svemu bio upoznat što je oduvijek i bilo tvrđeno”, rekao je Dan Hoffman, bivši direktor CIA-inog odjeljenja za Bliski Istok o moćnom prijestolonasljedniku.

Nedugo nakon što je saudijski novinar ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, CIA je sa velikim pouzdanjem ocijenila da je MBS lično naredio ubistvo, ali obavještajni zvaničnici se o tome nikad nisu javno oglasili niti izvodili dokaze. Istraživač Ujedinjenih nacija (UN) otkrio je u junu 2019. godine nezamislivu tvrdnju da MBS nije bio upoznat s operacijom.

Saudijski zvaničnici u Washingtonu i Rijadu nisu odmah odgovorili na nova otkrića. MBS je porekao da je naredio ubistvo Kashoggija, ali je rekao da snosi odgovornost. Osam osumnjičenih dobilo je zatvorske kazne u onome što je istražitelj UN-a nazvao “parodijom pravde”.

Prema podacima javnog vazduhoplovstva i izvještaju UN-a o Kashoggijevoj smrti, primjetno je da”Sky Prime Aviation” upravlja sa dva korporativna aviona kompanije Gulfstream koji su letjeli u i iz Istanbula sa većinom 15-tak pogođenih timova.

Prema izvještaju UN-a, nakon što je Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra 2018., ubice su brzo pobjegle i krenule ka avionima. Jedan od njih, sa repnim brojem HZ-SK1, upravo je sletio te večeri. Sat i 15 minuta nakon slijetanja, vratio se u vazduh sa šest članova saudijskog tima.

Četiri i po sata kasnije, drugi avion, repni broj HZ-SK2, poletio je s aerodroma Ataturk sa još sedam ljudi u avionu. Prvi avion je letio Kairom, drugi Dubaijem na povratku u Rijad. Posljednja dva člana pogođenog tima letjela su od Istanbula do Rijada.

“Sky Prime Aviationom” upravljao je Aljabrijev zet Salem Almuzaini. Prema izmijenjenoj žalbi koju je Aljabri podnio ovog meseca protiv MBS-a u Washingtonu, Almuzaini je kidnapovan u Dubaiju u septembru 2017. godine i prisilno vraćen u Saudijsku Arabiju.

Dokumenti koji nalažu prijenos “Sky Prime Aviationa” u decembru 2017. godine uključuju pečat palme Saudijske Kraljevine sa ukrštenim mačevima i riječi “top tajna nije za kretanje i vrlo hitno”. Još jedan dokument koji pokazuje prenos akcija potpisuje Almuzaini, čije je trenutno prebivalište nepoznato.

Pisma kojima se nalaže transfer potpisuje Mohammed Al-Alšeikh, kolega član odbora fonda koji sedi u Vijeću ministara. Dvoje drugih viših zvaničnika fonda bili su primaoci novčanica, od kojih je jedna rukom napisana i sadrži uputstva “da se što prije učini što je potrebno za prijenos vlasništva nad kompanijama”.

“Sky Prime Aviation”, tri njene podružnice u i 16 drugih kompanija su prema nalogu prešle pod kontrolu fonda na čijem čelu je bio Alšeikh.

“Prijestolonasljedniku je bilo toliko važno da fond preuzme kompanije”, napisao je Alšeikh te dodao da, “Njegovo Visočanstvo treba biti u toku sa onim što se radi”, piše CNN.

Prethodni članakUbio se trener optužen za seksualno zlostavljanje gimnastičarki
Sljedeći članakSeverina objavila dokumentarac, kamere u garderobi, na masaži…