Novi udar: Poskupljuju čokolade, sokovi, žvake…

Ova godina od samog početka donosi seriju poskupljenja. Tako bh. građani od 1. januara, osim što plaćaju skuplje cigarete, za osnovne prehrambene proizvode izdvajaju i do 30 feninga više.

Po višim cijenama, i to za 20 feninga, od ove sedmice plaćamo žvakaće gume, koje su godinama koštale 1 KM.

Postaju luksuz

No, sudeći prema najavama trgovaca, uskoro ćemo i za čokolade, bombone, sokove… davati više novca, a poslastice ćemo plaćati i do 0,50 KM više. Tako će većina čokolada, kako se najavljuje, u supermarketima biti iznad 2 KM, a sokovi od pola litra do 1,50 KM.

– Nimalo lijepe vijesti za ljubitelje slatkiša – cijene čokolade i čokoladnih proizvoda snažno idu gore. Ne sve, ali većina će ih poskupjeti. Kao što već godinama nemamo čokolade od marku, sada će ih većina biti iznad 2 ili 2,50 KM – kazala nam je radnica na jednoj trafici u centru Sarajeva.

bulic-gordana

 Bulić: Udruženja nisu obaviještena 

Ona, kao ni drugi trgovci s kojima smo razgovarali, a koji su nam također potvrdili da će cijene porasti, nije znala reći koji su razlozi za poskupljenje poslastica. Samo je kazala da će one biti luksuz.

S novim nametima nisu upoznati u Udruženju potrošača Federacije BiH. Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona, podsjetila je da je kod nas na snazi slobodno formiranje cijena.

Ispitati razloge 

– Mi još nismo dobili nikakve informacije o poskupljenju slatkiša. Prozvat ćemo trgovce da vidimo o čemu se radi i koji su razlozi za takvo nešto – kazala je Bulić.

Navela je i da će provjeriti je li do promjena u cijenama ovih proizvoda došlo na tržištu u susjednim zemljama.

Hasečić: To je lopovluk

– Jedino „opravdanje“ za ova poskupljenja je lopovluk i ništa drugo. Već godinu dana neki proizvodi su poskupljivali sigurno pet puta. Naročito se to odnosi na osnovne životne namirnice – ulje, brašno, šećer… Dokle više – pita se Šemsa Hasečić iz Sarajeva.

Avaz