Novi val koronavirusa na jesen? – “Treba nam veliki plan i zakonske promjene”

Ministri zdravstva njemačkih saveznih pokrajina zatražili su u ponedjeljak od saveznih vlasti pripreme za novi val koronavirusa koji se očekuje na jesen.

– Pandemija koronavirusa još uvijek nije okončana. Mi se ne smijemo zavaravati aktualnim smanjivanjem incidencije – rekla je ministrica zdravstva savezne pokrajine Saska-Anhalt Petra Grimm-Benne koja trenutno predsjeda konferencijom pokrajinskih ministara zdravstva.

Prema zahtjevu pokrajinskih ministara koji je predočen saveznom ministru zdravstva Karlu Lauterbachu, od saveznih vlasti se traži sastavljanje “velikog plana” koji sadrži i zakonske promjene koje bi omogućile brzo uvođenje mjera u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.

I Grimm-Benne i Lauterbach su izrazili bojazan od novih varijanti virusa na jesen.

– Saveznim zemljama se mora omogućiti da reagiraju brzo u slučaju ponovnog rasplamsavanja pandemije. Za to su im potrebni instrumenti sa zakonskom osnovom. Mi se moramo pripremiti na hladnija godišnja doba – rekao je Lauterbach.

On je najavio i koncept protiv eventualnog ponovnog izbijanja pandemije koji predviđa brzo uvođenje poznatih mjera ograničavanja pristupa samo osobama koje su cijepljene ili su preboljele koronavirus ili su negativno testirane.

Moguće će biti i ponovno uvođenje obaveze nošenja maske u zatvorenim prostorima.

Sadašnji prošireni Zakon o suzbijanju zaraza je u ovom obliku na snazi do kraja septembra.

Krajem marta u Njemačkoj su ukinute sve mjere osim nošenja maski u sredstvima javnog prometa i zdravstvenim ustanovama, prenosi Jutarnji.hr.