Portal 072info

NOVI VIRUS HARA FEJSBUKOM: Čak i ako je od najboljeg prijatelja, ovakvu poruku ne otvarajte!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istraživači Bitdefendera, poznate kompanije za informatičku sigurnost, javili su o pojavi novog trojanca koji napada korisnike Facebooka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Ovaj trojanac djeluje preko privatnih poruka, pa vam se može pojaviti poruka koja izgleda kao da je poslana s računa nekog od vaših prijatelja sa sljedećim sadržajem: “hahaha”. Uz nju se nalazi arhiva pod nazivom “IMAG00953.zip”, što vam se može učiniti kao da vam je prijatelj poslao neku zanimljivu “zazipanu” sličicu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Ova arhiva je zapravo JAR datoteka koja se počne izvršavati čim pokrenete raspakiravanje i spaja se na specijalan Dropbox račun kako bi preuzela neke DLL-ove.

Nakon toga ona kontaktira upravljački c&c (command and control) centar koji šalje “shellkod” koji sam sebe injektira u Windows Explorer i počne se izvršavati. Uz kod dolazi poruka sa sadržajem “Hello people.. :) <!– Designed by the SkyNet Team –> but am not the fucking zeus bot/skynet bot or whatever piece of fucking.. no fraud here.. only a bit of mining. Stop breaking my fucking..”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Drugim riječima poručuje vam da to nije neki maliciozni zeus bot, skynet bot ili bilo kakva vrsta prevare, već da se radi o “samo malo rudarenja”.

Hakeri zapravo govore istinu. Vaš računar je u tom trenutku uključen u mrežu namijenjenu rudarenju bitcoina – zarade popularnog virtuelnog novca, no vi dakako od toga nemate ništa. Kao i u “normalnom” rudarenju, jedan računar ne može samo izrudariti neku veliku lovu, no ako ih hakeri uspiju povezati u ogromnu mrežu, na taj način si mogu priskrbiti lijepu količinu “kriptonovčića”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zaraženi korisnici mogu osjetiti da nešto ne štima zbog usporavanja rada računara, a ako želite biti sigurni da se radi o tome, možete pogledati listu “running” procesa koji se vrte u trenutku dok ništa ne radite na svom PC-u.

Antivirusni program Bitdefender je detektirao ovog trojanca prije nekoliko dana, a zaraženi kompjuteri su otkriveni u Portugalu, Belgiji, Indiji, Rumuniji i Srbiji.

Doznajemo.com/

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME