Portal 072info

Novi Zakon o radu FBiH u praksi će se početi primjenjivati od 20. avgusta

Novi Zakon o radu u Federaciji BiH počet će se primjenjivati 20. avgusta ove godine. Zakon će danas biti objaljen u Službenim novinama Federacije BiH, a osam dana nakon toga stupit će na snagu, piše novinska agencija Patria.

Usvajanje novog Zakona o radu praćeno je raznim problemima i kontroverzama, a nakon što je Parlament FBiH krajem jula ove godine usvojio Zakon, hiljade radnika izašlo je na mirne demonstracije u centru Sarajeva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) najavila je da će tražiti ispitivanje ustavnosti novog Zakona o radu, tvrdeći da su zakonske i demokratske norme prilikom donošenja ovog zakona u potpunosti prekršene.

Sindikat tvrdi da novi Zakon o radu ide na štetu radnika, dok Vlada FBiH, koja je predlagač Zakona, tvrdi da će Zakon otvoriti nova radna mjesta a samim radnicima ponuditi bolje uslove rada.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Novim Zakonom o radu u FBiH, koji je usvojen na insistiranje međunarodne zajednice, kao dio reformi koje BiH mora sprovesti u cilju oporavka zemlje i njenog pridruživanja EU, uređuje se zaključivanje ugovora o rad kao i prestanak ugovora o radu, ostvarivanje prava i obaveza iz radnog odnosa, radno vrijeme, plaće kao i set drugih obaveza radnika ali i poslodavca, piše NAP

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME